СА ИНОВАТИВНИМ И ЗЕЛЕНИМ РЕШЕЊИМА УВЕК КОРАК ИСПРЕД ВРЕМЕНА: SCHNEIDER ELECTRIC развија пословање и наставља да шири тим у србији

Schneider Electric у Србији - синоним је за успешну компанију која је развила АДМС софтвер – Advance Distribution Management System, најнапреднији софтвер који обухвата велики број различитих аналитичких функција за ефикасно праћење, управљање, дизајн и оптимизацију рада електродистрибутивних мрежа.
а
Фото: приватна архива

То је и компанија која развија иновативна и зелена решења, улаже у своје запослене и која омогућава запошљавање квалитетним стручним кадровима, који својим радом и знањем доприносе развоју своје земље.

О томе како оцењују пословну 2023. годину и какви су планови за ову, о шанси да посао ове године добија још 150 људи, махом инжењерске струке и какве све бенефите запослени имају... разговарали смо са директором Schneider Electric Развојног Центра у Новом Саду Драгољубом Дамљановићем.

- Прошла година била је интезивна у сваком погледу. Много тога се дешавала на геополитичком нивоу, тако да је било пуно изазова, али ако треба да закључимо у једној реченици, за нас је била веома добра. Ту првенствено мислим на отварање нове ИнГрид зграде у Новом Саду, половином прошле године, што је свакако за Развојни центар важна ствар која утиче на много фактора и пружа могућност за даља ширења. Нови Сад један је од три развојна центра која Schneider Electric има широм света. С обзиром на широк портфолио решења која развија, HUB има велики значај за Schneider Electric глобално. Чињеница да је много уложено у нову зграду, као и даља улагања у ширење тимова, показују колики је значај HUB-а унутар компаније - каже Дамљановић.

Фото: приватна архива

Наш саговорник истиче да је компанија Schneider Electric  заслужна, не само за развој ИТ индустрије у Новом Саду и Србији, већ и за репутацију изграђену током 20 година постојања и успешног рада у нашој земљи, која обезбеђује још већа улагања у тај сектор.

Велики допринос извозу ИКТ услуга наше земље управо даје Schneider Electric извозом својих решења за управљање електродистрибутивном мрежом на све континенте широм света.


Жена више од 30 процената

Ми смо већ започели са свим организационим и кадровским припремама, како бисмо омогућили брз и функционалан пријем нових запослених који је планиран за ову годину. Наше конкурсе јавно објављујемо на специјализованим сајтовима за запошљавање, а у потрази смо  за кадровима различитих нивоа искуства. Очекујемо стабилан раст броја запослених у наредних неколико година. Поносни смо што у овом моменту запошљавамо 322 особе женског пола, више од 30 одсто, што нас сврстава у светски стандард ИТ индустрије – наводи Драгољуб Дамљановић.


Schneider Electric је креирао ADMS решење које помаже електродистрибутивним предузећима да смање губитке, ефикасно управљају својом мрежом, прикључују нове потрошаче и обновљиве изворе електричне енергије као и пуњаче електромобила.

Овај софтвер, проглашаван годинама за најбољи на свету, развија се у Србији и пласира га као решење широм света. Користи се на свим континентима, за смањење губитака и бољу поузданост мреже, смањење прекида и дужину трајања кварова.

- Поред сопствених напора да будемо ефикасни и да у нашим објектима уграђујемо решења која штеде енергију, наши производи и софтвери су и део решења за наше клијенте и то у свим доменима од индустрије до зградарства и инфраструктурних система. ADMS је платформа из које је могуће извести читаву палету разних решења, зависно од конкретних проблема и потреба клијента. Рецимо, једно од решења које креирамо и испоручујемо решава проблем нестанка струје услед квара. Проактивно детектујемо могућност квара – специјализованим алгоритмима и дигиталним управљањем брзо детектујемо, лоцирамо квар и враћамо напајање крајњим потрошачима. ADMS је индустријски репер који користи преко 110 електродистрибутивних  предузећа широм света.

Ово решење коритиће се и у нашиј земљи, пошто је у јуну прошле године потписан уговор о модернизацији и аутоматизацији електродистрибутивне мреже у Србији. Пројекат ће значајно повећати поузданост испоруке електричне енергије крајњим купцима, као и ефикасност управљања испоруком електричне енергије, смањиће прекиде напајања код крајњих купаца. Аутоматизација средње напонске дистрибутивне мреже обезбедиће смањење губитака на мрежи, бољу поузданост мреже, смањење прекида и дужину трајања кварова, као и ефикасно повезивање и управљање обновљивим изворима електричне енергије. Софтвер ће се имплементирати у наредне две године, и заједно са опремом за аутоматизацију мреже, значајно ће допринети побољшању њених перфоманси - наглашава наш саговорник. 

Фото: приватна архива

Драгољуб Дамљановић, осврнувши се на кризу која се већ осећа у ИТ сектору, каже да Schneider Electric, као компанија која се бави енергетским управљањем и аутоматизацијом има широк спектар производа и услуга, што донекле смањује ризик од негативних последица у једном сектору.

- Колико год напредни били у решењима која нудимо, ми не престајемо да трагамо за новим и иновативнијим што нас стално чини пожељним на тржишту имајући у виду то да са нашим решењима увек идемо корак испред времена. Поред тога, ми непрекидно улажемо у образовање и развој кадрова како бисмо осигурали стручњаке који су спремни за нове изазове у индустрији која се брзо и стално мења. Због тога смо већ 11 година фокусирани на подршку Центру за младе таленте - ЦМТ где кроз стипендије и курсеве у области математике и програмирања показујемо нашу преданост обликовању дигиталне будућности. Наставићемо да улажемо у образовање и стипендирање како бисмо осигурали да наши млади таленти имају прилику да се припреме за изазове будућности. Верујем да све ово заједно доприноси томе да будемо и останемо компанија која успешно одолева кризама на тржишту и која има стабилан и континуиран раст. Још једном истичем да ми у Schneider-у верујемо да су наши запослени наш највећи капитал. Због тога смо се бенефитима посебно посветили у претходне две године. Верујемо да је флексибилност и индивидуални приступ ка истима јако битан и зато смо радили на решењима која то омогућавају. Дакле, сви запослени су у могућности да бирају бенефите који им највише одговарају путем бенефит платформе.


Посао за још 150 инжењера

Нов пословни простор потврђује планове компаније да у наредним годинама додатно учврсти пословање у Србији и да наставимо да ширимо тим, јер је Србија позната као земља у којој се могу наћи одлични стручњаци у свим пољима на којима Schneider Electric делује  - истиче Драгољуб Дамљановић. – На овај начин ми њима пружамо услове да раде у својој земљи, буду са својим породицама, а раде на светском тржишту.

Ове године требало би да запослимо нових 150 људи, махом инжењерске струке и то у Развојном центру у Новом Саду и канцеларији у Београду. Кадрови су препознати као изузетан потенцијал, а Schneder Electric HUB на путу је да постане развојни центар за софтвере везане за Енергетску транзицију. Овај раст омогућен је захваљујући новим решењима које почињемо да производимо код нас и представља увећање броја запослених за готово 15 одсто, а очекивања су да се тај позитиван тренд настави и у наредним годинама. Увећавање портфолија компаније у Србији представља резултат дугогодишњег рада и изузетног успеха домаћих стручњака запослених у Schneider Electric-у.


Наш саговорник каже да су доступни бенефити који су фиксни, односно бенефити за које верујемо да су неопходни за све запослене – животно осигурање, приватно здравствено осигурање, фамилy полицy – слободни дани за рођење детета, негу родитеља, посебни бенефити везани за породиљско одусуство, додатно школовање. У компанији су посебно поносни на низ погодности, ресурса и wеллбеинг подршке, као начина да помогнну запосленима да најбоље искористе своје време - на послу, код куćе и свуда између.

Стога су и осмишљени бенефите који помажу да запослени направе најбољи баланс приватног и пословног живота. Такође треба поменути и могућност психолошке помоћи запосленима којима је потребна, као финансијске или правне консултације.

Током јула и августа сви запослени могу да користе програм који се зове “Summer recharge” односно летње “пуњење батерија“. Сваког петка радни дан траје 4 сата, тако да запослени могу да искористе слободно време како желе. Постоји и буџет за усавршавање, али и одличан “Step up” програм.

Овај програм омогућава колегама да награде друге колеге или целе тимове за посао који су урадили, а ти поени се даље могу конвертовати у слободне дане или робне ваучере. Додатно, ту су “Flexible benefit” платформу - јединствену платформу која омогућава индивидуални приступ бенефитима, запослени се опредељују за бенефит који им највише одговара, било да је реч о едукацијама, или робним ваучерима, или пак неком од веллбеинг програма.

WESOP [Worldwide Employee Share Ownership Plan] програм омогућава свим запосленима, који имају уговор на неодређено, да учествују у куповини Schneider-ових акција.               

Александра Брзак

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести