Словаци у Беочину отварају пивару и упошљавају 300 радника

БЕОЧИН: После вишемесечних преговора Општина Беочин је потписала споразум о сарадњи са фирмом “Architecture and design Company ltd.” са седиштем у Валки Сарис из Словачке.
1
Фото: Општина Беочин

Споразум су потписали председник Општине Беочин Митар Милинковић и заступник компаније Франтишек Курила. Вредност планираних инвестиција износи 40 милиона евра са могућношћу проширења, а Милинковић каже за наш лист како је то одлична вест за све Беочинце, јер ће довести до нових радних места.

- Полазећи од обостраног интереса за инвестирање у општини Беочин, инвеститори су препознали услове за спровођење заједничких планова на више локација у насељеним местима општине Беочин, што је све у плану и нашег локално- економског развоја- истиче Милинковић.

Словачки инвеститор планира изградњу пиваре, производњу и паковање минералне воде и сокова, производњу слада и сирупа, стаклене амбалаже, целулозе и папира, изградњу хмељаре, сепарацију комуналног отпада, а на свакој од локација на којима ће бити подизани погони планирана је и изградња пречистача отпадних вода.

- Долази нам инвестиција вредна 40 милиона евра, са могућношћу проширења. Биће запослено миним 120, а максимално 300 радника, док би у време сезоне тај број могао бити значајно повећан- каже Милинковић. -Договорено је да се у наредних месец дана одржи следећи састанак док када ће Општина Беочин формирати посебан стручни тим који ће обављати послове везане за наведену инвестицију и пружити сву подршку инвеститору.

У Индустријској зони 1 у општини Беочин послује око 50 фирми и њен капацитет је испуњен, те локална самоуправа планира и изградњу Зоне број 2, која ће се наслањати на постојећу.

- За зону два ре урађена и планска и техничка документација, али је за опремање прве фазе потребно 100 милиона динара и градила би се у три или четири фазе на планираних 25 хектара колико површински заузима- рекао је Милинковић недавно за наш лист.

Незапосленост ове општине износи мање од 10 одсто, а са изградњом нове фабрике свако ко жели да ради имаће посао.

Фирме које до сада успешно послују у Беочину су “Метал матик” која се бави машинском обрадом челика и запошљава око 70 радника, компанија “Марс” такође око 70. Фирма “Џеј Џеј” запошљава стотину радника, а добро послују и фирме “Реминг”, “Подунавље”, као и наравно “Лафарж” који је ове године прославио 180 година постојања.

М. Стакић

Пројекат „Беочинска хроника“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Беочин. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести