СРБИЈА ЛИДЕР У ПРОИЗВОДЊИ СКРОБА: Од штирка и гипсани панели и лепак и храна

У Србији се производњом скроба бави десет фирми. Скроб добијен технолошком прерадом из кукуруза, пшенице, пиринча и кромпира може бити у облику праха, зрна или кристала, а користи се као главни састојак или додатак у прехрамбеној, кондиторској, индустрији освежавајућих и безалкохолних пића, папирној, текстилној, фармацеутској индустрији, затим у металургији, козметичкој индустрији, у производњи хране за животиње и у многим другим производима.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Фирма Јабука из Панчева је најуспешнија и најстарија фабрика на Балкану која се од 1894. године бави мокром прерадом кукуруза. Током 2007. године фабрика је доживела трансформацију власништва из друштвене у приватну и од тада је у већинском власништву конзорцијума.

Према речима представника компаније Јабука, основни циљ производног процеса је да се на што економичнији начин из кукурузног зрна издвоји главни састојак – скроб, као и остали низ производа – глутен, мекиње, клице.

Творница располаже опремом за мокру прераду кукуруза капацитета 180 тона на дан, погоном производње глукозних сирупа капацитета 36 тона на дан, линијом сушења производа, опремом за производњу модификованих скробова, као и силосима за складиштење житарица, капацитета 20.000 тона. “Планови и циљеви фабрике су усмерени пре свега ка унапређењу квалитета, али и решавању еколошких захтева, очувању околине”, наводе из фирме Јабука.

На другом месту према профиту налази се компанија Екоглобал БТД из Новог Сада, са 66.370.000 динара у претходној години. За ову фирму коју постоји од 2020. прошла година је била најуспешнија јер је добитак у 2020. и 2021. години био знатно нижи са приходованих 1.047.000 и 6.267.000 динара. Оно што је интересантно је да се осим производње скроба за прехрамбену индустрију, предузеће Екоглобал БТД бави и производњом еколошких гипс панела, заснованих на потпуно природном лепку на бази скроба.

“Циљ овог иновативног решења је да се минимизује ризик од штетног деловања грађевинских материјала и осигура здраво окружење за свакодневни живот људи”, обашњавају из ове компаније. За производ “Ecostarch K” Екоглобал БТД је добио награду за еколошку иновацију у 2020. години од Светске банке и Фонда за иновацијску делатност Србије.

“Наша компанија је развила и различите модификације скроба који се користе као техничко решење у различитим индустријама. Производи примену проналазе у папирној и картонској индустрији, производњи брикета, нафтној индустрији, итд.”, кажу из фирме Екоглобал БТД.

Према забележеном нето добитку (44.976.000 динара) Гама Д.К из Бачке Тополе нашла се на трећем месту листе најуспешнијих компанија у делатности производње скроба.

Такође, као и другопласирана фирма, компанија Гама је највећи успех за последње три године остварила у претходној календарској години. Наиме, 2020. нето добитак је износио 5.226.000 динара, док је наредне 2021. године био нешто већи – 6.046.000 динара.

Још једна компанија са дугом традицијом нашла се на Companywall листи. Фиделинка Скроб из Суботице бави се производњом скроба и виталног глутена на бази пшеничног брашна и других модификованих скробова од пшенице.

Пословни.хр

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести