СТО КВАДРАТА 50.000 ЕВРА, ГДЕ ТО ИМА Ево у овом граду можете купити некретнину за мале паре

Сви знамо где су најскупљи станови у Србији, а где је најјефтиније и зашто? Ево одговора.
radnici gradiliste gradjevinstvo susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Најјефтини станови у Србији граде се у општини Бујановац, у овом месту на југу Србије квадрат кошта око 450 евра, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. Званична статистика показује да су се цене станова у првој половини ове године кретале од 52.481 динар по квадратном метру у Бујановцу, до 489.634 динара у београдској општини Савски венац.

Ова општина са већинским албанским становништвом једна је од најсиромашнијих у Србији и плата је испод српског просека, па износи 60.340 динара (око 515 евра). Последњих пет година се доста градило, а укупну слику овог места "поправља" прилив новца Албанаца из дијаспоре, који годишње одморе проводе у родном месту. Бујановчани, међутим, кажу да станове купују и Срби који живе у иностранству, као и они који су се одселили у друге крајеве наше земље.

Уредник новина "Бујановачке" Никола Лазић у изјави за Нова.рс каже да је чињеница да се у Бујановцу доста градило претходних година.

- Те станове су углавном куповали људи који живе у дијаспори. Пре свега Албанци, али је и доста Срба куповало. Међутим, оваква цена станова стоји годинама уназад, ту је око 500 евра. Ви овде можете да купите одлично опремљен стан. Овде се квалитетно гради са материјалима који су добри. Скоро је био код нас оглас - стан од 105 квадрата је продат за 50.000 евра - каже Лазић.

Додаје да је Бујановац мало место и да је неважно где су зграде позициониране, када је центар удаљен на свега неколико минута.

- Сам центар нема места за градњу, али у околини има. Колико ја знам, у граду се тренутно граде две зграде, што значи да има интересовања и купаца - наводи уредник "Бујановачких".

Још једном подвлачи да веће интересовање није утицало на промену цене и да је она годинама иста.

Шта кажу огласи? Понуда станова за продају у Бујановцу и није толико разноврсна. Оно што се тренутно може видети јесте повољно.

Тако се продаје стан од 45 квадрата за 22.500 евра. Међу огласима има станова који одударају од просечних цена, па се тако трособан стан од 91 квадрата продаје за 70.000 евра.

Према попису из 2022. године у Бујановцу живи 41.068 становника, а од тога је 25.465 Албанаца (62,00%). Годинама уназад Бујановац обара неславне рекорде и налази се међу пет најсиромашнијих општина у Србији.

- Треба имати у виду да Бујановац има много велику дијаспору. Процењује се да између 20.000 и 30.000 људи из Бујановца живи у иностранству. Они отуда шаљу неки новац. Цело лето овде долазе на одмор, троше неки новац, купују некретнине. Новац се врти. Раде продавнице, кафићи - тај просек плате можда ствара мало нереалну слику - сматра Лазић:

- Бујановцу недостају инвестиције, а разлог је близина административне линије са КиМ, што одвлачи инвеститоре. Пре пет година је била експанзија, баш се пуно градило, а сад не толико. Те добре зграде које су направљене, све су продате и углавном се продају унапред.

Дневник/Курир/Нова

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести