Стране компаније траже обућаре, кројаче и шиваче, а њих нема

На крају августа у сремској области било је 23.377 незапослених, од чега су жене чиниле 11.823. Међутим, више од половине незапослених у шест сремских општина,

тачније њих 14.778, нема више од трећег степана квалификације, а далеко највише их је с првим степеном – 8.453. Судећи по структури незапослених, могло би се очекивати да је већина њих спремна да ради било шта или да се доквалификује или преквалификује да би добила било какво радно место. Међутим, то ипак није тако и мали је број незапослеих који су спремни да се врате у школске клупе и обуче за ново радно место. Некима чак и није проблем преквалифиција и обука, али јесу мале плате које данас исплаћују страни инвеститори – а ништа бољи нису ни домаћи – а има и оних који не желе да мењају занимање које су већ стекли.

Тако заинтересованих за кројаче и шиваче има мало и недовољно, а доказ за то је што Фабрици за израду меоморијских душека и јастука, која ради у Руми, недостаје у овом тренутку радна снага за две смене. Та кинеско-данска компанија жели да запосли 160 радника, али кројача и шивача нема па су помоћ потражили у суседним сремским општинама. Фабрика тренутно запошљава 290 радника, али у пословном плану има и покретање друге па и треће смене, под условом да добије потребну радну снагу, односно нађе довољно шивача и кројача. Директор кинеско-данске компаније „ХеалтћЦаре Еуропе” Александар Андерсен Подравац објашњава да на евиденцији незапослених недостаје квалитетна радна снага.

– У Руму је последњих година стигло неколико инвеститора, који се баве делатношћу која претендује баш на те струке – ако не успемо да пронађемо одговарајућу радну снагу у другим општинама, мораћемо сами да организујемо обуку да бисмо коначно кренули да радимо пуним капацитетом – рекао је Подравац, додајући да та компанија планира да прошири погон за 90.000 квадратних метара, што би значило да у наредне три године има 1.200 радника.

За разлику од већине домаћих и страних компанија, у овој не крију да је плата за раднике између 25.000 и 38.800 динара. Фабрика производи око 70 различитих артикала од меморијске пене, а чак 99 одсто одлази у извоз па се предвиђа да ће до краја године пословни биланс донети приходе од 12 милиона евра.

Долазак старних инвеститора у Руму створио је могућност да и многи други незапослени у румској општини, а с мањом квалификацијом, добију радно место. Тако ових дана многи од њих имају прилику да се запосле јер је у току конкурс за пријем 100 радника с најмање трећим степеном квалификације. Већ данас интернационална компанија која послује у Руми – а како је „Дневник” сазнао, реч је о компанији из ауто-индустрије – почиње разговоре с потенцијалним кандидатима у румским селима Платичеву и Грабовцима, а наставиће и по другим местима да би изабрала 100 радника који имају минимум трећи степен стручне спреме и спремни су да путују у иностранство ради обуке одмах по заснивању радног односа. У тој компанији објашњавају да сада траже раднике с минимум трећим степеном, али да им се могу јављати и они с вишим и високим образовањем да би били „селектовани” и евентуално постали стални део фабрике.

Љ. Малешевић

 

Обука за неквалификоване

Друге сремске општине раширених руку су прихватиле понуду кинеско-данске компаније за радном снагом и позвале су све незапослене жене с евиденције НСЗ-а да се пријаве за кројаче и шиваче. У иришкој општини на евиденцији незапослених има 180 жена са завршеном основном школом, а свим месним заједницама и месним канцеларијама стигао је формулар те компаније за заинтересоване кандидаткиње, као и понуда да иду на организовану обуку, а у понуди им је и превоз до радног места у Руми.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести