Унутрашње миграције за послом - 120 хиљада грађана годишње

По подацима Републичког завода за статистику, лане је 120.355 лица променило место пребивалишта унутар Србије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Просечна старост оних који су лане променили пребивалиште је 34 године и три месеца, што значи да је реч о радно способним особама. Међутим, нису сви променили пребивалиште због посла јер подаци РЗС-а показује да је од укупног броја лица која су се лане пресилила, 35 одсто активно, осам одсто је то учинило иако има личне приходе, а чак 57 одсто су издржавана лица.

Београдски регион и Војводина и даље су привлачнији за пресељење и трајније насељење од Шумадије, западне, јужне и источне Србије, јер статистички подаци показују да је у тим деловима наше државе број становника који су се одселили већи од броја оних који су се населили.

Највише становника лане се доселило у Беогадски регион – 49.494, док је у регион Војводине стигло њих 27.362. У истом пероду, дакле током прошле године, из Београдског региона одселило се њих 43.057, а из Војводине 26.692. Када се од броја досељених одузме број одсељених, долази се до податка да је Београдски регион сада „богатији” за 6.437 лица, а Војводина за 670.

Као и претходних година, највише лица која су се доселила у Војводину дошло је у Јужнобачку област – 10.980. Уз то треба додати податак да се лане из те области одселило 9.205 лица, што значи да је разлика између једних и других 1.775.  У Севернобанатској области стигло је лане 1.708 лица, а отишло 1.960, па је салдо између једних и других у минусу, и то за 252 лица. У Севернобачкој области дошло је 2.603 лица, а одселило се 2.385, и ту је салдо у корист досељених 218. Средњобанатска област лане је примила 2.244 новодосељених, а из ње се одселило 2.540 лица, што значи да је 296 више отишло него што је дошло. Негативан салдо између досељених и одсељених бележи и Сремска област, у коју је лане пристигло 4.169 лица, а из ње отишло 4.316.

7.802 лица се прошле године доселило у Нови Сад

У сам Нови Сад током прошле године доселило се 7.802 лица, и то 4.271 из другог региона, 2.311 из друге локалне самоуправе у оквиру Јужнобачког округа и 1.220 из другог насеља у оквиру самог града. Од осталих локалних самоуправа у оквиру Јужнобачке области, највећи прилив забележен је у Бачкој Паланци – 553, затим Врбасу – 443 и Темерину – 485.


Радна места доводе ново становништво

Колико отварање нових радних места и долазак добрих страних инвеститора значи за миграцију становништва добро илуструје пример општина Пећинци, Стара Пазова и Рума, које се сматрају лидерима страних улагања. Тако је у Пећинце лане стигло 360 лица, у Стару Пазову 975, а у Руму 748, и то су једине сремске општине које су заблежиле позитиван салдо односа пристиглих и отишлих.


34 године и три месеца старост лица која су се лане преселила

Шефица Одсека Републичког завода за статистику за демографију Гордана Бјелобрк објашњава за „Дневник” да је тешко тачно рећи због чега долази до унутрашње миграције, и додаје да отварање нових радних места свакако утиче на одлуку наших грађана да промене место боравка.

– Београд, Нови Сад и Ниш остали су и прошле године дестинације у које има највише нових грађана – рекла је Гордана Бјелобрк. – Сама та чињеница може значити да се управо у тим највећим градовима у Србији лакше може наћи радно место. Међутим, то не мора бити једини разлог миграција радно способног становништва. Свакако да на промену пребивалишта утиче и удаја, а то доказује велики проценат управо женских особа. Такође, универзитетски центри у највећим градовима у Србији су места где млади након завршетка факултета одлучују да се настане уколико могу да добију радно место.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести