Васиљев: Бугарска неће обнављати уговор са Гаспромом

СОФИЈА: Бугарска неће обнављати уговор о снабдевању природним гасом са руским Гаспромом због рата у Украјини и размотриће алтернативне испоруке и будући заједнички уговор са Европском унијом како би избегла несташице овог енергента, саопштио је данас заменик премијера Бугарске Асен Васиљев, преноси Блумберг.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

Бугарска се скоро у потпуности снабдева гасом на основу десетогодишњег уговора са Гаспромом, који истиче крајем 2022. године.Влада у Софији је годинама одлагала пројекте диверзификације својих извора, укључујући везу гасовода са суседном Грчком и проширење јединственог складишта гаса у земљи, а у овом тренутку настоји да убрза оба пројекта због страха да би рат у Украјини могао да изазове већи поремећај, пише Блумберг.

"У овој ситуацији нема шансе да се разговара са Гаспромом. Разговарали смо и са Грчком и са Турском да искористимо постојећу инфраструктуру за снабдевање ЛНГ-ом и повећамо испоруке из Азербејџана, са којим земља има уговор", рекао је Васиљев националном радију БНР.

Он је навео и да се бугарска влада нада да ће заједнички механизам Европске уније о снабдевању функционисати до краја лета, што би, по његовим речима, омогућило ЕУ да испреговара боље цене.

Рат у Украјини је већ приморао ЕУ да редефинише своју енергетску политику и тражи брже смањење зависности од Русије, њеног највећег снабдевача енергијом.

Европска комисија је прошле седмице изнела план за замену добављача скоро две трећине увоза руског гаса ове године, и настоји да постепено укине зависност од Русије када је реч о свим фосилним горивима до 2027, наводи Блоомберг.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести