Пријава за прикључке нелегалних објеката од 15. септембра ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА ПОСТУПАК

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да за две седмице, 15. септембра, грађани могу да почну да се пријављују за прикључење нелегално изграђених објеката на струју,воду, гас или грејање и канализацију и да ће пријава трајати 30 дана, до 15. октобра, без продужења рока.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Министар је навео да је објављено детаљно Упуство за грађане за прикључење нелегално изграђених објеката на комуналну инфраструктуру, које се налази на сајту Министарства.

"У упутству се, корак по корак, објашњавају процедура пријаве, прецизни рокови, потребни документи, као и обавезе Министарства и локалних самоуправа, како бисмо грађанима максимално олакшали процес и омогућили им да се прикључе на струју, воду, гас или грејање", рекао је Весић, како се наводи у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Пријава за прикључак почиње за две недеље, 15. септембра, и трајаће 30 дана, до 15. октобра. Продужења рока неће бити", напоменуо је министар Весић.

Захтев се подноси служби за озакоњење општине или града на чијој се територији налази објекат. За зграде захтев обавезно садржи и захтев за прикључење заједничких делова зграде (лифтови, осветљење, подстанице итд.) на дистрибутивни систем електричне енергије. У случају да није формирана стамбена заједница, захтеве подносе власници станова.

Фото: Министарство грађевинарства/принтскрин

Шта је потребно?

Очитане личне карте (фотокопије у случају да је лична карта без чипа) власника и чланова његовог домаћинства, као и геодетски снимак објекта. Такође, потребно је донети један од доказа: Уговор о куповини или изградњи стана, односно породичне стамбене зграде, уговор о куповини објекта у изградњи, уговор о суинвестирању приликом изградње објекта, уговор о заједничкој изградњи, уговор о поклону, уговор са стамбеном заједницом о претварању заједничких просторија у стан или о надзиђивању, правноснажно решење о наслеђивању, уговор о дугорочном стамбеном кредиту за куповину непокретности или непокретности у изградњи, правоснажну судску пресуду или другу исправу или одлуку надлежног органа којом се доказује право својине на непокретности.

За објекте изграђене без грађевинске дозволе доставља се доказ да је покренут поступак озакоњења, Такође, потребна је и оверена изјава (или други доказ) да је објекат изграђен и да се користи за становање – у случају да није покренут поступак озакоњења.

Власник који је куповином стана трајно решавао своје стамбено питање доставља уговор о куповини објекта, оверен у форми прописаној у време закључења уговора, као и изјаву да он и чланови породичног домаћинства немају други објекат за становање.

Надлежни орган дужан је да у року од 15 дана од дана подношења захтева изда обавештење о испуњености услова за привремено прикључење, а привремено прикључење трајаће до коначног утврђења правног статуса објекта.

Такође, могућност да се прикључе на легалну мрежу имају само грађани који са породицама живе у нелегалном објекту, за који подносе захтев, навео је Весић.

Грађани ће пријаве подносити у својим општинама и министар је позвао све локалне самоуправе да се добро припреме за процес пријаве грађана, да отворе посебне шалтере, ангажују додатне људе како би се захтеви брже решавали, као и мобилне тимове који ће на терену помагати грађанима да попуне формуларе.

Весић је најавио да ће наредне недеље Влада Србије покренути медијску кампању "Прикључи се" на ТВ и радио станицама као и на друштвеним мрежама.

"Циљ ове кампање је да све грађанке и грађани који имају право да се легално прикључе на комуналну инфраструктуру да то право остваре ако желе као и да им овом кампањом помогнемо да реше све недоумице око процеса прикључења", рекао је министар Весић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести