Викендице у Новом Саду продавале се као алва

НОВИ САД: Републички геодетски завод први пут је објавио податке о промету некретнина у трећем кварталу из којих се види да је порасло интересовање за куповину викендица, да станови се и даље највише купују и да су они  у главном граду најскупљи, али и да купци не штеде новац за гараже.
Vikendice/Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник.рс/Слободан Шушњевић/Викендице  

У  извештају се наводе подаци о промету некретнина у четири града, Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу, али се истиче да  су током трећег  квартала 2020. године јавни бележници и основни судови Републичком геодетском заводу доставили 43.535 уговора, што је нешто више од 14.500 уговора месечно. Ако се пореди  трећи квартал 2019. године онда је то 652 купопродајна уговора више.

Посматрајући промет месечно највише се трговало становима јер је склопљено 3.300 уговора о продаји, затим следи промет грађевинским земљиштем - око 2.300 купопродаја, а потом следе про,ет пољопривредног земљишта и стамбених објекат с око 1.800 купопродаја.

27.000 евра гаража у Новом Саду, 90.000 евра на Копаонику

Станови у престоници и даље су најскупљи у односу на друге градове у земљи, а у томе предњачи ексклузивна локација Београд на води. На овој локацији је у трећем кварталу квадрат стамбене површине коштао 9.019 евра и за исти стан је и највише новца издвојено - 883.888 евра. Иначе првих седам  најскупљих станова продато је, такође,  на локацији Београд на води.

Када је реч о староградњи, највиша цена по квадрату плаћена је за стан на Врачару - 4.301 евра, а највише новца - 1.461.000 евра издвојио је купац за стан у општини Стари град. Нема података о томе колико је коштао квадрат стана у Новом Саду, али су ту подаци колико је уговора склопљено. Наиме у трећем кварталу склопљено је 1.382 уговора, чак 76 одсто некретнина плаћено је готовином, а 24 одсто купљено је на кредит.

На цени су биле и куће, а највише новца вредела је кућа на Савском венцу - за коју је купац платио 1.150.000 евра. Трећину мање новца коштала је и друга по реду највише плаћена кућа, која је такође на Савском венцу - 780.000 евра, а у цени је и гаража. Осим ове две куће још две најскупље купљене су у Београду. Обе куће су на Вождовцу - а продате су за 460.000 евра, односно  360.000 евра.

По којим ценама се трговало овим некретнинама  у Новом Саду и другим градовима и општинама у Србији нема података, али су споменуте  цене две гаража у Новом Саду. За једну, у староградњи, купац је морао да издвоји 27.000 евра или 1.800 евра по квадратном метру, а за другу, у новоградњи, власник је платио  је 24.000 евра, односно 2.181 евра по квадрату. Међутим, то нису и највише плаћене гараже у Србији - пошто је највише новца било потребно за куповину гаража на Копаонику. За равно 90.000 евра, односно 3.333 евра по квадратном метру купљена је гаража у новоградњи,  а за другу је било потребно упола мање новца - 44.400 евра или 2.336 евра по квадрату.


Година кућа за одмор

Уобичајено је, кажу геодете у извештају,  да је промет викендица нижи у првом кварталу и да се постепено повећава идући ка крају године. Међутим, повећање промета викендица  је израженије у 2020. години него што је био случај у 2019. години. Интересантно је да је скок у повећању промета викендица забележен током другог квартала 2020. године и овај тренд је настављен и у трећем.


У извештају о промету некретнина изненађење може да представља промет викендица јер је куповина порасла дупло у односу на трећи квартал 2019. године, а ралог је највероватниоје ситуација с пандемијом вируса ковид-19. У трећем кварталу ове године продато је 445 кућа за одмор, док је лане у том периоду било склопљено 225 купопродајна уговора. Геодети су у извештају приметили  да су купци у трећем карталу уместо у бањским и планинским центрима куповале викендице у непосредној близини становања, што указује на то да су нови власници водили рачуна да што краће путују од места пребивалишта до куће за одмор.

Иако у извештају нема података о томе колико су коштале викендице изнето је да је највећи скок у броју продатих викендица у односу на трећи квартал 2019. године забележен у Новом Саду. Наиме, продато је 35 викендица, а прошле године у исто време свега осам што је повећање за 4,5 пута. Претпоставља се да су викендице куповане на сремској страни града јер је оваквих купопродаја било и у првом полугодишту ове године.

1.382 уговора о продаји станова

Уобичајено је, кажу геодети у извештају, да је промет викендица нижи у првом кварталу и да се постепено повећава када се примакне крај године. Међутим, повећање промета викендица израженије у 2020. години него што је то било 2019. години. Интересантно је да раст промета викендица забележен и током другог квартала ове године и настављен у трећем.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести