За капиталне пројекте полагаће се рачун Министарству финансија

БЕОГРАД: Сви који троше државне паре за велике инвестиције мораће да положе рачун Министарству финансија, које ће убудуће бити надлежно за вођење интегрисане базе капиталних пројеката и праћење њихове реализације.
koridor 10
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Убудуће ће се знати шта је приоритет, и неће моћи да се гради у недоглед јер ће постојати контрола сваке фазе улагања у изградњу школа, болница, базена, стадиона, путева, пруга", пише Политика, додајући да се то предвиђа Уредбом о управљању капиталним пројектима, коју је Влада Србије усвојила прошле недеље.

Све институције ће бити повезане преко јединственог инфромационог система, прецизира се у том документу, којом се ближе уређују садржина, начин припреме, оцена, одабир, као и праћење спровођења капиталних пројеката.

Према слову уредбе, Министарство финансија водиће интегрисану базу капиталних пројеката која ће омогућити регистрацију, кандидовање и оцену пројеката, али и њихово праћење. 

Донедавно је постојало више паралених механизама за управљање капиталним пројектима који нису били међусобно упоредиви, те као резултат није постојала једиснтвена листа капиталних пројеката, што је отежавало координацију приликом селекције приоритета и обезбеђивања извора финансирања.

Из Министарства финансија кажу за Политику да су у сарадњи са Светском банком, делегацијом Европске уније и ММФ-ом, на бази најбоље светске праксе, и у тесној сарадњи са осталим министарствима, током протеклих седам месеци сачинили јединствену Методологију за управљање капиталним пројектима.

"Она даје нови и свеобухватни приступ планирању, оцени, селекцији, али и праћењу реализације капиталних пројеката и управо је ова методологија послужила као основа за доношење нове уредбе", објашњавају из министарства.

Очекују да ће уредба довести до избора искључиво стратешки релеватних пројеката за финансирање, чиме би се обезбедило да се јавна средства троше управо у циљу остварења приоритета Владе Србије.

Истичу да је доношењем нове методологије и уредбе, држава такође испунила један од циљева на које се обавезала пред ММФ-ом, али и структурну реформу из Програма економских реформи, једног од најважнијих стратешких докумената у економском дијалогу са ЕУ.

Предлагачи капиталних пројеката, општине, покрајине или министарства, дужни су да из реда запослених именују координатора овлашћеног за унос података о капиталним пројектима и да квартално ажурирају податке.

Локалне самоуправе и покрајине морају да успоставе базу капиталних пројеката, која мора бити компатибилна са интегрисаном базом капиталних пројеката.

Уредбом је предвиђено и формирање јединице за управљање капиталним пројектима, задужене за планирање, организовање, контролу и руковођење капиталним пројектом током пројектног циклуса до завршетка инвестиционе фазе. Њу ће формирати предлагач пројекта.

Јединица за управљање капиталним пројектом може бити трајног или привременог карактера.

Постојаће и комисија за капиталне инвестиције коју образује Влада Србије, на чијем челу ће бити председник владе, а чиниће је министри финансија, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и европских интеграција.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести