За три године приход Железаре 1,6 милијарда долара

СМЕДЕРЕВО: Железара у Смедереву је у последње три године остварила рекордну производњу од 1,7 милиона тона челика и за то време остварила приход од 1,6 милијарди долара, изјавио је данас председник компаније ХБИС Тангстеел и ХБИС Гроуп Србија Ванг Ланију.
Zelezara Smederevo Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ванг је данас у Смедереву са председником Србије Александром Вучићем положио камен темељац за изградњу нове линије Агломерације у смедеревској фабрици.

Он је, после церемоније полагања камена темељца, рекао новинарима да је, од како је компанија ХБИС преузела смедеревску Железару пре три године, постигнута рекордна производња у историји те фабрике и истовремено повећана улагања у машине и опрему.

Како је навео, дугорочна стратегија ХБИС Гроуп Србија је да Железара у Смедереву постане напредна и "зелена" европска фабрика и да су осим инвестиције од 120 милиона долара у ново постројење Агломерације, планирана и велика улагања у побољшање опреме на ваљању, конверторима и у другим погонима.

Упитан да ли то значи и нова радна места, Ванг је одговорио потврдно, али није прецизирао када ће и колико нових радника бити запослено.

"Наш план је да Железара буде ''зелена'' фабрика усмерена ка заштити животне средине. Планирамо да користимо техничка и експертска знања матичне компаније у развијању најнапреднијих технологија на новој линији Агломерације у Србији", рекао је Ванг.

Додао је да ће многе линије у смедеревској Железари бити аутоматизоване што ће, каже, олакшати процес рада.

На питање колико су квоте ЕУ на увоз челика утицале на пословање Железаре у Смедереву, Ванг је рекао да постоје одређене потешкоће због тих мера.

"Међутим, ХБИС ће, као глобална компанија, искористити све своје капацитете и уложити све напоре да умањи њихов утицај", нагласио је Ванг.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести