Задруге да буду што су некада биле

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, разговарао је са председником Задружног савеза Војводине Радиславом Јовановим

 о унапређењу сарадње између ресорног покрајинског секретаријата и Задружног савеза Војводине на стварању бољих услова за пословање земљорадничких задруга.

На састанку, који је одржан у просторијама Задружног савеза Војводине, истакнуто је да је неопходно да се уз пуну промену Закона о земљорадничким задругама, који је ступио на снагу почетком године, и одлучност на свим нивоима власти, уз подршку задружних савеза, пољопривредници подстакну да се удружују, јер је организовање у земљорадничке задруге од значаја, не само за економски развој, него и за укупан друштвени развој села.

Мр Вук Радојевић је истакао да је неопходно да се житељи села међусобно удружују и самоорганизују, да једни према другима имају приступ као према пословним партнерима и пријатељима, јер само тако удружени могу да заштите своје интересе на „немилосрдном“ тржишту на ком доминирају мултинационалне компаније.

„Појединачним наступом на тржишту није могуће одбранити своје интересе и бити конкурентан“, рекао је мр Вук Радојевић и додао да је поред иницијативе појединаца, пре свега младих пољопривредника, неопходна координација на свим нивоима власти, уз подршку задружних савеза и стручних институција, како би се земљорадничким задругама вратило место које им је пропадало.

Ресорни секретар је још додао да ће у покрајинском буџету за 2017. годину бити конципирана мера подршке пољопривредницима за подизање силоса, те да би пољопривредници удружени у задруге требало ту да пронађу свој интерес и могућност да конкуришу за бесповратна средства.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, истакао је да је подршка Покрајинског секретаријата за пољопривреду значајна за побољшање услова за пословање земљорадничких задруга. Подршка је посебно потребна у решавању проблема на терену око укњижбе задружне својине.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести