ЗБОГ НИСКИХ ЗАРАДА Рудари девет рудника Ресавице започели штрајк

РЕСАВИЦА/БЕОГРАД: Рудари свих девет рудника "Ресавице" започели су јутрос потпуну обуставу рада, уз поштовање законског минимума процеса рада, изјавио је Тањугу председник Извршног одбора Синдиката радника ЈП ПЕУ "Ресавица" Небојша Миленковић.
rudnik, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Он је рекао да преговори штрајкачког одбора Синдиката радника ЈП ПЕУ "Ресавица", министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић и представника Министарства финасија, који су јутрос одржани у Београду о повећању плата рудара, нису успели и да ће штрајк који је започет у свих девет јамских рудиника бити настављен.

Он је навео да је обустава рада потпуна, уз поштовање законског минимума процеса рада, што значи да рудари не ископавају угаљ, већ само силазе у јаме ради њиховог одржавања.                 

Миленковић је додао да су разговори били коректни и да сматра како постоји могућност да буду настављени до постизања договора.

"То што нам је понуђено је још увек неприхватљиво за нас, тако да настављамо штрајк до испуњења услова и чекамо одговоре на наше захтеве. Разумемо ми да држава има проблема, али ми не можемо да живимо с платама које су испод републичког просека. Нисмо тражили велико повећање, тражили смо минимално и сматрамо да држава то може да реши", рекао је Миленковић.

Подсетио је да је просечна плата у јамском експлоатацији угља 65.000 динара са свим додацима које имају.

Миленковић је навео да је један од захтева синдиката да се створе услови за наставак рада у руднику "Соко", објаснивши како би се тамо за почетак обновила површинска експлоатација угља, док се не створе услови за наставак рада у јами која је зарушена након несреће која се у том руднику догодила 1. априла ове године, а у којој је осам рудара страдало и још 20 их је повређено.

Прецизирао је да површинска експлоатација угља у руднику "Соко" може одмах да почне, али је неопходно да државно Предузеће за подземну експлоатацију угља "Ресавица" плати рудну ренту за свих девет рудника, како би се добила дозвола од Министарства рударства и енергетике за натавак рада у руднику "Соко".

Просечна плата у "Ресавици" је 65.000 динара, а запосено је око 3.600 радника.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести