„Галеника” између три ватре

Три понуђача за удео од 25 одсто у „Галеници” имала су рок до 15 часова да Комисији за избор стратешког партнера за ту фармацеутску компанију доставе

допуњуну документацију. Комисија ће финансијске понуде отворити у петак, након што су понуђачи већ два пута допуњавали документацију. Уолико су коначно доставили све што је потребно, Комисија ће упутити Влади предлог о томе с којом би компанијом требало ући у преговоре о партнерству.

На тендер су се јавили „Кадила фармасјутикалс” из Индије, ЕМС из Бразила и британско-руски конзорцијум „Фронтијер фарма –Петровакс фарм”. Све три компаније су познате у свету када је реч о тој индустријској грани, а упућени оцењују да најмање шансе у трци има бразилска компанија.
Економска аналитичарка Радојка Николић рекла је  Танјуг у да је ЕМС од почетка деловао неозбиљно, пре свега због спекулација о томе да је та компанија покриће за неког другог.

По њеним речима, партнер би лако могао бити „Фронтијер–Петровакс” јер имају велики пословни и истраживачки потенцијал.– Они би одржали производњу, запосленост и име компаније – рекла је Радојка Николић.Она сматра да је и индијска компанија озбиљан кандидат, мада постоји бојазан да би се „Галеника” утопила у већи систем. На питање који би партнер од поменутих био идеалан, генерални директор „Галенике” Недељко Пантић рекао је раније у изјави  Танјуг у да је добродошао сваки партнер који ће сачувати број запослених, уложити у модернизацију постројења, одржати и повећати производњу лекова.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести