2023. ГОДИНА БИЛА ЈЕ ГОДИНА ВЕЛИКИХ ГУБИТАКА ЗА СРПСКУ КУЛТУРУ: Ево које познате личности су нас напустиле

Глумци, редитељи, писци и пријатељи опростили су се ове године од великана српске културе.
1
Фото: Dnevnik, printscreen Youtube

Поједини су ипак сахрањени без говора и ловора. У наставку вас подсећамо на људе који су срспку културу оставили у сузама.

Гордана Куић

Књижевница Гордана Куић, коју ћемо заувек памтити по њеним делима о судбини сефардских Јевреја на Балкану, преминула је 13. јануара, а сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Поворка са ковчегом је кренула ка Горданином вечној кући уз песме "На те мислим" и "Тихо ноћи" од Јована Јовановића Змаја. На сахрани није било свештеника, а по жељи књижевнице, испраћена је уз песму "Беле руже" који први снимио Предраг Цуне Гојковић.

Фото: Screenshot Youtube Sve što mi pripada - Zvanični kanal.jpg

За живота је објавила девет романа и две збирке прича, а највећу пажњу читалаца свакако је придобила "Балканска трилогијом".

Бранка Веселиновић

Глумица Бранка Веселиновић, преминула је 8. фебруара у 105. години живота, а сахрањена је у потпуној тишини, без икаквог говора, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Фото: Screenshot Youtube ALO.RS.jpg

Последњем испраћају глумице присуствовало је двадесетак чланова родбине и пријатеља, а од колега су биле само глумица Бранка Петрић и управница Југословенског драмског позоришта, Тамара Вучковић Манојловић.

Из себе је остварила више од 100 улога у позоришним представама и преко 50 рола у телевизијским серијама и филмовима. Након смрти америчке колегинице Марше Хант, постала је и најстарија глумица на свету, а ту титулу носила је до самог краја.

Танасије Узуновић

Бард српског и југословенског глумишта Танасије Узуновић, првак драме Народног позоришта, филмски и телевизијски глумац, преминуо је 10. марта у Београду.

Глумац је сахрањен на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана. Испраћен опелом уз пратњу црквеног хора. О глумцу пред његовом вечном кућом је говорила колегиница Ивана Жигон. Од глумца су се претходно опростили на комеморацији у Народном позоришту у Београду.

Драгослав Михаиловић

Свега два дана касније, 12. марта напустио нас је и академик Драгослав Михаиловић, који је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Фото: Screenshot Youtube RTS Sajt - Zvanični kanal.jpg

Последњи поздрав одали су му чланови породице - супруга Нена, син Бранислав, ћерка Милица Михајловић, снаја Тања и зет Воја Брајовић и унуци.

За више од шест деценија објавио је дела "Кад су цветале тикве", "Петријин венац", "Чизмаши", "Голи оток", "Црвено и плаво", "Гори Морава", "Лов на стенице" и многа друга. Од 1981. године био је члан Српске академије наука и уметности. 

Срђан Кољевић

Сценариста, режисер и професор Срђан Кољевић преминуо је 8. јула, након борбе са дугом и тешком болести, а сахрањен је на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана у кругу породице и пријатеља.

Тужном скупу присуствовали су и редитељи Горчин Стојановић, Бојан Вулетић, Јелена Гавриловић, глумац Владан Дујовић, Драган Бјелогрлић и Аница Добра.

Давид Албахари

Писац и преводилац Давид Албахари, који је преминуо после дуже болести 30. јула, а сахрањен је на Јеврејском гробљу. Писца и преводиоца су испратили достојанствено у џез музику.

Фото: Branislav Lučić, arhiva Dnevnika.jpg

За збирку прича "Опис смрти" добио је Андрићеву награду, а за "Мамац" је награђен Ниновом наградом 1996, као и признањем Народне библиотеке Србије.

Мелита Бихали

Мелите Бихали  преминула је 25. августа. Према жељи глумице сахрањена је у породичној гробници, далеко од очију јавности.

У својој богатој каријери одиграла је више од 70 улога на филму и у дечјем позоришту "Душко Радовић". Ипак, највећу популарност донела јој је рола служавке Оље у филму "Маратонци трче почасни круг". Поред тога, Мелита је била и професорка језика, балерина, књижевница и редитељка.

Милка Стојановић

Драмски сопран Милка Стојановић, некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду, преминула је 1. септембра. Сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Она је испраћена уз звуке арије "Цаста Дива" и последњи аплауз.

Добитница је најугледнијих признања код нас и у иностранству. Часопис “Опера Нењс” из Њујорка доделио јој је награду ”Голден Воице".

Јагош Марковић

Смрт позоришног режисера Јагоша Марковића 22. септембра је домаћу и регионалну јавност погодила попут грома.

Фото: Screenshot Youtube RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal.jpg

Овај уметник је преминуо у 58. години, стајаћи аплауз и овације, а испраћен је на вечни починак у Алеји заслужних грађана уз звуке песме "Шта ће бити ко то зна".

Посмртни говор одржао је глумац Бранимир Поповић.

Жарко Лаушевић

Вест о тихом одласку легендарног Жарка Лаушевића 15. новембра, погодила је регион. У његову част одржана је кремација, која је окупила највиђеније људе из културе, а испраћај за кремацију био је један од најграндиознијих који је виђен на нашој сцени.

Испраћај за кремацију глумца Жарка Лаушевића уприличен је на Новом гробљу у Београду. Док се тужни скуп опраштао од глумца, салом су одзвањали стихови песама "Јелени умиру сами", "My way" и "Златни дан".

Фото: Screenshot Youtube Arhivator.jpg

Уметник је испраћен на вечни починак без опела и свештеника, уз песму "Све што желим у овом тренутку (Нећу плакати)" из серије "Сиви дом", која му је и донела велику славу.

Посмртни говор одржао је глумац Небојша Дугалић, који је с присутнима поделио колико су се Лаушевићу дивиле колеге због начина на који је пленио на сцени.

Јелена Чворовић Пауновић

Уз тактове песме "Бела ћао" на београдском Новом гробљу на вечни починак испраћена је глумица Јелена Чворовић Пауновић.

Позната посебно по живописним улогама у серијама Синише Павића "Породично благо", "Срећни људи" и "Бела лађа", привлачила је симпатије телевизијских гледалаца, али и колега и пријатеља који су дошли да се последњи пут поздраве с њом.

Јелена, чије је срце заувек престало да куца 6. децембра у 75. години, у својој богатој каријери остварила је 23 улоге на малим екранима. Била је препознатљива по свом храпавом гласу, а упамћена пре свега као Нина из "Отписаних", Зорка из "Породичног блага", Жаклина из "Срећних људи" и Танкосава Тасић из "Беле лађе".

Одлазак познатих у свету

Ненадане смрти познатих из Холивуда оставиле су цео свет у неверици, а готово је немогуће набројати све оне који су нас напустили. Издвајамо неколико одлазака који су посебно погодили светску јавност.

Метју Пери

Светски и домаћи медији остали су шокирани када је објављено да је изненада у 54. години преминуо Метју Пери, познат по улози Чендлера Бинга у чувеној серији "Пријатељи".

Глумац је пронађен мртав 28. октобра у хидромасажној кади или џакузију у својој кући у Лос Анђелесу, а први извештаји полиције показују да смрт није наступила насилним путем.

Фото: Tanjug/Photo by Brian Ach/Invision/AP

Портпарол из Лос Анђелеса је саопштио да је утврђено да је узрок смрти 54-годишњег глумца Метјуа Перија наступила као акутна последица кетамина.

У извештају се наводи да је Пери био на терапији инфузијом кетамина, а последња доза је наводно узета недељу и по пре смрти.

Шинејд О'Конор

Певачица Шинејд О'Конор преминула је 26. јула у 57. години, а од ње се у сузама опраштају обожаваоци широм света. У полицијском извештају се наводи да је пронађена мртва у преподневним часовима у свом стану, а смрт се не третира као сумњива и очекује се извештај патолога.

О'Конорова је била позната по свом политичком активизму и искрености, као и по низу хваљених албума. У својој каријери пуној контроверзи објавила десет студијских албума.

Сахрањена је у ирском градићу Бреју, а на вечни починак испратили су је, поред породице и пријатеља, и бројни обожаваоци њеног музичког стваралаштва, али и колеге уз ноте Боба Марлија и њене ванвременске песме.

Ангус Клауд

Глумац Ангус Клауд, кога је публика заволела у планетарно популарној серији "Еуфорија", преминуо је 1. августа, у 25. години.

Звезда у успону три недеље пре смрти је прославио 25. рођендан, а недељу дана пре смрти изгубио је оца, што је оставило велики траг на њега. Његова последња објава на друштвеним мрежама била је фотографија оца уз опис "Недостајеш ми".

Скоро два месеца касније, саопштен је и узрок смрти младог глумца. Како је пренео „People “, Ангус је преминуо од акутне интоксикације, након случајног предозирања.

Тина Тарнер

Смрт Тине Тарнер је растужила милионе широм планете. Она је преминула 24. маја након дуже болести, природном смрћу. Годинама је са супругом Ервином Бахом живела у Швајцарској.

Фото: Youtube Prinscreen / CBS Sunday Morning

Сахрањена је у кругу пријатеља и породице, без присуства медија, по њеној личној жељи.

Лиса Мери Присли

Ћерка популарног певача Елвиса Прислија, Лиса Мери Присли, преминула је 12. јануара, у Калифорнији у 54. години, а сахрањена је поред свог сина Бенџамина у Мемфису.

На имању где је сахрањена Лиса налази се чувена вила њеног оца Елвиса Прислија Грејсленд која ће припасти њеним ћеркама, близнакињама Финли и Харпер Вивијен и ћерки Рајли Кио.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести