Фестивал „Слободна зона”: Премијера филма о концерту Ника Кејва

Филмски фестивал “Слободна зона” отвара се вечерас светском биоскопском премијером филма “Идиот прејер” о недавном концерту Ника Кејва, одржаном у празној дворани “Палате Александра” у Лондону.
nik kejv youtube
Фото: pixabay.com

Овај филм истовремено ће бити премијерно приказан у више од 100 градова широм света, а у оквиру фестивала “Слободна зона”, вечерас од 19 и 21 час, публика ће моћи да га гледа у Културном центру Новог Сада, Комбанк дворани у Београду и биоскопу Синеплекс у Нишу.

До 10. новембра, у Новом Саду, Београду, и Нишу, али и онлајн, публика ће моћи да погледа овогодишњи програм “Слободне зоне”, који нуди 70 филмова, играних, документарних, и арт хаус продукције, од којих је 51 дугометражни, а 19 краткометражни. Успон деснице, корупција, пљачкање јавних фондова широм Европе, екотероризам, неке су од тема којима се баве остварења из овогодишње селекције, навели су организатори.

Филмови се приказују у оквиру Међународне селекције и Регионалног програма “Хоризонти Балкана”. Остале програмске линије фестивала чине ЕУ Зона промена, Грин зоне (нова програмска селекција), Женска линија, селекција 14+, Кинокауч представља, У фокусу, Шта је остало од Титове заоставштине, Зона без граница, као и програм краткометражних филмова Футуре из Хере. Ове године фестивал користи онлајн платформу КиноКауч, преко које ће публика широм Србије моћи да прати филмски програм фестивала (kinokauch.com).

У Културном центру Новог Сада наредних дана биће приказан следећи избор документарних и играних филмова :“Мала девојчица”, “Шума” и “Гагарин” 6. новембра; “Поноћни путник”, “Пад краља” и “Ово је наша земља” 7. новембра; “Недеље”, “Ундине” и “Тајни живот дрвећа” 8. новембра; “Епицентро”, “Јалда, ноћ за опроштај” и “У славу краљици” 9. новембра; и “Крвне везе”, “Разлог због ког скачем је...” и “ДНК” 10.новембра. Пројекције почињу у 15.30, 18 и 20.30 часова.

Фестивал “Слободна зона” додељује признања: за најбољи ангажовани филм у међународној као и у регионалној конкуренцији “Хоризонти Балкана”, најбољи филм у оквиру селекције “14+”, као и награду “Хјуман рајтс” и награду публике. У међународном жирију су: продуценткиња Карла Фотеа из Румуније, редитељка Мина Ђукић, и професорка ФДУ Вања Шибалић. Регионални жири чине редитељка Ивана Младеновић, продуценткиња Јелена Митровић и режисер Младен Ковачевић. Чланови жирија “ 14+” су средњошколци: Давид Филиповић, Доротеј-Дадо Арнолд, Ива Вујовић, Јелена Зрнић, Марина Тодић, Адем Тутић и Милица Николов.  Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести