Жан-Шарл И добитник награде Underground spirit

ПАЛИЋ: Француски уметник Жан-Шарл И вечерас је на Летњој позорници примио награду “Underground spirit” коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије.
palic
Фото: Tanjug (Mihajlo Jelisavljević)

Награду је лауреату уручио селектор програма “Млади дух Европе” и “Паралеле и судари” Нил Јанг који је истакао да је, чим је добио то задужење, рекао себи да мора да доведе Жан-Шарла I, те му се овога пута, додао је, жеља испунила.

Он је један од најбитнијих и најпознатијих европских аутора, јер је успео у ономе што многи покушавају, али не успевају. Комбинује социјални реализам Кена Лоуча са жанром трилера Мајкла Мана што је јединствена комбинација, рекао је Јанг. 
Жан-Шарл И је истакао да је веома дирнут због награде и захвалио фестивалу и Јангу на лепим речима.

Поносан сам што примам ову награду из неколико разлога. Прво је што сам уша у уметничку школу са наивним и мало луцкастим пројектом и жељом да се бавим андерграунд филмовима. Дивио сам се многим уметницима који су се бавили таквим филмовима и за мене је велика част што сад примам награду која има исто име, рекао је гост из Француске.

Он је рекао и да је сцој први филм снимио у Србији пре 20 година и то близу Новог Сада.

И један моја даљи рођак је рођен у Србији и осећам да сам са овом наградом нешто заокружио у свом животу и на томе вам захваљујем, рекао је Жан-Шарл I.

Француски сценариста и редитељ постао је звезда у Француској након што је за дугометражни филм „Гризи своје кости“ (Mange tes morts) освојио престижну награду “Prix Jean Vigo”, која се сваке године додељује француским редитељима за независни дух и стилску оригиналност у раду у категорији играног и кратког филма.

Добитнику награде посвећен је омаж програм у биоскопу “Абазија” где се приказују четири филма “Гризи своје кости“, “Вожња господња“, „Приче из Тихуане“ и „Топо и вера“.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести