Пет књига у најужем избору за Златни сунцокрет за 2021.

БЕОГРАД: На састанку жирија Награде „Златни сунцокрет“, у саставу Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден (председник), у најужи избор је уврстио песничку збирку „Уради сам“ Дејана Алексића (Културни центар Новог Сада), збирку прича „Сазревање модрица“ Данила Лучића (Аreté, Београд), романе „Смртни исход атлетских повреда“ Милице Вучковић (Booka, Београд) и „Шпанска чизма“ Владимира Копицла (Лагуна, Београд), као и научно-публицистичку књигу „Агон и меланхолија: живот и дело Милоша Црњанског“ Горане Раичевић (Академска књига, Нови Сад).
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Према мишљењу жирија, књиге које су ушле у најужи избор за награду „Златни сунцокрет“ представљају успешна остварења унутар различитих могућности књижевног писања, од поезија преко збирки прича и романа до есејистике и научне публицистике.

Сва дела су у својој врсти изузетна остварења, које одликује потребна сведеност и истрајност у откривању адекватних језичких и идејних хоризоната. Песнички језик Дејана Алексића је језгровит и чист, а у исти мах рефлексиван у покушају разлагања овешталих метафора. Приче Данила Лучића откривају ауторов дар да пише у различитим регистрима, истражујући последице судара човека и света. Роман Милице Вучковић је врхунска депатетизација свакодневице у којој се разоткрива однос језика и моћи у сфери породичних и интимних односа.

Владимир Копицл исписује весели и разиграни, али и критички роман о сећању на занимљиво и све више заборављено раздобље седамдесетих.  Горана Раичевић је написала нешто што личи на "тоталну књигу" о Црњанском, обухвативши и објаснивши живот и дело националног класика на до сад невиђен начин.

Фабрика „Витал“ из Врбаса ове године награду Златни сунцокрет додељује јубиларни двадесет и  пети пут. Награда Златни сунцокрет, у јавности позната и као Виталова награда, додељује се за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављенo у току претходне године. Међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Тања Ступар Трифуновић и Драган Великић. Прошлогодишњи добитник је Енес Халиловић за роман Људи без гробова.

Одлука о добитнику биће саопштена средином фебруара, а награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем фебруара у Београду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести