Изложба Филозофи цртају у Архиву Војводине

НОВИ САД: У галеријском простору Архива Војводине у петак, 31. јануара отворена је несвакидашња изложба под називом Филозофи цртају/језик цртежа и визуелно мишљење под руководством проф. Милоша Вујановића са Академије уметности у Новом Саду, на којој су представљени радови студената филозофије Филозофског факултета у Новом Саду.
a
Фото: Ilustracija

Учењем језика цртежа у пракси студенти филозофије добили су прилику да своје разумевање уметности продубе и обогате визуелним мишљењем. Заузимајући на кратко позицију уметника, и даље задржавајући поглед филозофа, учесници пројекта испитали су широко подручје заједничко за уметност и филозофију, преиспитали своје разумевање уметности и оправданост филозофских стратегија њеног тумачења. „Сад кад сам на тренутак погледао кроз очи уметника”, тврди један од учесника, „свој свет, човека и свој живот уопште видим сасвим другачије, много јасније, са свим сенкама, геометријама и потезима природе”.

Ове речи у малом указују на смисао пројекта у целини: могућност да своје сагледавање стварности обогати новим и другачијим перспективама за филозофа је непроценљива и увек добродошла.

С друге стране, непретенциозни искорак филозофа ка уметности може, што је и наша жеља, отворити продуктивне и креативне мостове дијалога између ове две области, пише у каталогу за ову изложбу.

Пројекат је финансиран средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести