ПРИПРЕМА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА Цела 2024. у знаку великог песника

У Покрајинској влади јуче је одржана седница Организационог одбора за обележавање великог јубилеја – 200 година од рођења Бранка Радичевића.
а
Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и председник Организационог одбора, изјавио је да је Покрајинска влада подржала иницијативу Kарловачке гимназије за обележавање овог важног јубилеја и образовала Одбор, у чијем раду учествују представници републичких и покрајинских институција културе, Матице српске, Удружења књижевника Србије, Бранковог кола и Вукове задужбине.

„Окупили смо се да утврдимо програм овог важног јубилеја, имајући у виду Бранков значај за нашу књижевност, уметност и његов велики симболички значај за наш народ“, изјавио је Мировић. Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић истакла је да је план да 2024. година буде посвећена сећању на Бранка не само у Сремским Kарловцима већ и у целој Србији „како бисмо се подсетили на велико Бранково дело”.

Бранко Радичевић, један од најзначајнијих песника српског романтизма, рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро је 1853. године у Бечу. Школовао се у Земуну, Сремским Kарловцима, Темишвару и Бечу. Сремски Kарловци, Kарловачка гимназија и Стражилово заузимају посебно место у Бранковој поезији, па су отуда песникови посмртни остаци и пренети пре 140 година на Стражилово. Ове ће године, подсетимо, први пут бити уређена и стаза од Стражилова до Бранковог гроба, за шта је Покрајинска влада издвојила 45 милиона динара.

Подсетимо, Организациони одбор за обележавање јубилеја основан је 8. новембра 2023. године и његови чланови су министарка културе Маја Гојковић, покрајински секретар за културу Драгана Милошевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало, председник Удружења књижевника Србије Милош Јанковић, председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, директор Карловачке гимназије Бранко Стојков, ректор Српске православне богословије Светог Арсенија протојереј ставрофор Јован Милановић, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ Ненад Шапоња, директор „Бранковог кола“ Ненад Грујичић и председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић.

К. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести