Спомен-збирка Павла Бељанског: Промоција књиге Јасне Јованов

НОВИ САД: Књига проф. др Јасне Јованов „Драган Алексић – Ликовне критике“, коју је објавила Спомен-збирка Павла Бељанског је у сарадњи с Народном библиотеком Србије, биће представљена вечерас од 19 часова у Спомен-збирци.
knjiga
Фото: Ilustracija

Ауторка је прошле године за ову књигу добила награду „Павле Васић”.

Нова књига Јасне Јованов, посвећена делу Драгана Алексића (1901-1958) дадаисте, песника, есејисте, романописца и ликовног критичара, једне од најаутентичнијих и најзначајнијих личности у култури међуратне Југославије, проистекла је из њеног интересовања за гранична подручја у модерној уметности и дугогодишње бављење југодадаизмом које је резултирало претходном књигом о овом уметничком покрету “Демистификовање апокрифа (Дадаизам на југословенским просторима 1920-1922)”. У новој књизи ауторка се бави Алексићевим стваралаштвом, али посебно представља његове ликовне критике које су остале међу страницама дневних новина и чине мање познат део његовог опуса.

Ликовном критиком Алексић почиње да се бави 1921. објављујући у дадаистичким и зенитистичким ревијама неколико текстова у којима се осврће на савремене појаве и личности. Са напуштањем дадаистичке праксе не престаје да прати савремене појаве и о њима пише у часопису Мисао (1923). Између 1927. и 1935. прати београдску ликовну сцену и критике објављује у дневном листу Време. У том периоду објавио је око 80 критика које представљају незаобилазни извор у сваком истраживању уметничких токова тог периода, а ставови изнети у њима често кореспондирају са схватањима нашег времена; због тога Алексића препознајемо као изузетно значајног хроничара и критичара, изванредног дара запажања и довољно смелости да свој суд изложи јавности. У књизи је објављен и драгоцен фото-материјал и репродукције уметничких дела аутора о којима је Алексић писао и то из фондова Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске и Народог музеја из Смедеревске Паланке.

Поред ауторке, на промоцији ће учествовати и рецензенти публикације проф. др Гојко Тешић, др Игор Борозан, као и проф. др Миланка Тодић и проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести