УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ Достојни следбеници великог Вука Караџића

На традиционалној свечаности јуче су по 60. пут уручене Вукове награде, најзначајније признање Културно-просветне заједнице Србије. 
а
Фото: Министарство културе

„Награђујући вредна достигнућа појединаца и установа, признање које носи име великог Вука Караџића све време постојања верно одсликава оно најбоље што Србија има, повезујући традицију и очување културног наслеђа са савременим стваралаштвом“, рекао је државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић и истакао да Вукова награда, као једна од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности.

 Ивановић је додао да Вукова упорност, посвећеност и прегалаштво треба да буду светионик за све који су овенчани овим признањем. „Вредности које је Вук афирмисао још више треба да буду путоказ млађим генерацијама и неким будућим добитницима Вукове награде, који тек проналазе своје место на културној сцени. Њима неупитно морамо предочити да живимо у времену испуњеном најразличитијим изазовима“, напоменуо је држави секретар, пожелевши добитницима јубиларне, 60. Вукове награде, да им она буде најбољи подстицај у даљем раду и више него довољан разлог да остану достојни следбеници дела Вука Караџића.

Ове године међу награђенима су социолог културе Зоран Аврамовић, филмски редитељ Драгољуб Драган Елчић, новинар и публициста Милорад Вучелић, библиотека Љубомир Ненадовић из Ваљева, писци Мирослав Алексић, Зоран Богнар и Миомир Нешић, као и уметнички фотограф Станко Костић, вајари Љубиша Манчић и Милутин Ранковић, библиотекар Жаклина Николић, историчар књижевности др Жанета Ђукић Перишић, историчар др Александар Ристовић, и музички уметници браћа Теофиловић.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести