Вукосављевић: Културно наслеђе не сме бити предмет крађе

ПАРИЗ:  Културно наслеђе једног народа не сме бити предмет својатања, крађе или отимања, поручио је вечерас у седишту Унеска у Паризу министар културе и информисања Владан Вукосављевић и истакао да Србија мора да сачува своју баштину како бисмо “и сутра знали ко смо”.
vukosavljevic, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Вукосављевић, који се обратио званицама током догађаја на којем се у Унеску представља Србија, истакао је да су културне разлике у времену у којем живимо у опасности да буду прегажене савременим тенденцијама културолошке асимилације и стварања монокултуре, као опште, јединствене и униформне културе за све.

“Само поштовање јединства у разноликости може генерацијама данас и онима које ће доћи отворити лепезу материјалног и нематеријалног наслеђа од ког је саткан културни матрикс свих нација света", истакао је Вукосављевић у говору који претходи предавању о културним различитостима, а које ће одржати редитељ Емир Кустурица.

Министар је рекао да у Србији знамо да не можемо разумети друге културе док сасвим не схватимо и не прихватимо своје наслеђе и док не сазнамо који су нас путеви довели до времена у ком живимо и стварамо.

" Иза нас су векови народне имагинације уплетене у баштину којој данас сведочимо и коју морамо да сачувамо да бисмо и сутра знали ко смо. Српски идентитет се градио дуго. Прихватао је дарове других култура кроз време, али није из вида испуштао аутентично семе из ког се развијала српска културна традиција", истакао је министар.

Он је нагласио да су културе, само бројем, малих народа делови културног колажа без којих би слика светске баштине била сиромашнија.

"Подршка оснаживању појединачних култура у име богатства светске културне позорнице коју препознајемо као један од циљева рада Унеска даје нам енергију да истрајемо у презентацији српске, у својој суштини аутентичне, али и мултикултурне, традиције чија раскош почива управо на слободи да утицаје прими и уклопи у своје народно стваралаштво, уз чување драгоцених слојева", нагласио је министар.

Истакао је да данас идентитет српске културе настављају млади ствараоци који се са великим успехом огледају у новим уметничким дисциплинама.

"У Србији развијамо мултимедијалну уметност, настојимо да се попнемо на врх европске позорнице у области дизајна, стрипа, филма, видео-игара…Богата креативност младих стваралаца одржава виталност српске културе и даје дах савремености нашој уметничкој сцени, чиме се додаје нови слој српској културној баштини", истакао је он.

Министар је нагласио да културе нису аутономна острва и да немају живот у оквирима само једне нације, народа или територије, али и додао да култура мора да сачува своје језгро и идентетски извор без којег би, како је рекао, усахла и утопила се.Додао је и да је Унеско место где треба говорити о значају разноликости за богат колорит светске културне сцене.Зато је, каже, за представљање Србије на сцени Унеска изабран уметник који је пример културних укрштања - Емир Кустурица.

Кустурицин живот је, каже, раскрсница култура, а својим вишедеценијским радом изнова потврђује да само јединство у разноликости дарује уметност која говори све језике, а коју разумеју сви народи.

Након Кустуричиног предавања, у седишту Унеска у Паризу биће одржан концерт Но смокинг оркестра, на који је позвано око 1. 200 званица.

Министар о захтеву КиМ у Унеско: Не иде у том правцу

Да ли ће такозвано Косово у новембру поднети захтев за чланство у Унеско на Генералној конференцији те организације, још није познато, а министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да, према досадашњим информацијама, “развој догађаја не иде у том правцу”.

“Према свему што знамо, то не иде у том правцу и то је за нас охрабрујућа околност”, рекао је Вукосављевић Танјугу у Паризу, где се у седишту Унеска састао са генералном директорком Унеска Одри Азуле, као и њеним помоћником за културу Ернестом Отонеом.

Он је навео да на данашњим састанцима у Унеску није било речи о евентуалном захтеву за чланство такозваног Косова, али је истакао да Србија будно прати ситуацију и предузима све дипломатске мере.

“Србија се бори за своје интересе и наилазимо на велико разумевање чланица Унеско”, рекао је Вукосављевић.

Министар каже да је српска делегација данас инсистирала на темама које су од интереса за нашу земљу и истакла да Србија подржава сва стратешка опредељења те организације, од борбе против илегалне трговине културним наслеђем, до борбе против уништавања културног наслеђа у ратним сукобима широм света.

Посебно је истакнута, како је навео, брига за очување и заштиту споменичког наслеђа српког народа на КиМ.

“Наишли смо на широк степен разумевања, наши су саговорници похвалили активности и учесће Србије у организацији”, рекао је Вукосављевић.

Говорећи о данашњем програму којим се у седишту Унеска представила Србија, а током којег је редитељ Емир Куструица одржао предавање о феномену мултикултуралности и савременог света, након чега је одржан концерт "Но смокинг оркестра", Вукосављевић каже да је то само део активности наше земље.

“Желимо да подсетимо колико је значајна улога Србије у Унеско, колико се трудимо да учесвујемо и будемо активни у сложеним процесима културне политике и мислим да смо у томе успели”, рекао је Вукосављевић.

Он је навео да је Србији подршка Унеска веома важна у свим стратешким плановима који се тичу заштите културног наслеђа и на КиМ, али и у другим областима за које је та организација надлежна.

Истиче да је за Владу Србије културна дипломатија веома значајна и да ће се активности попут данашње наставити.

Концертом и предавањем у седишту Унеска, на које су позвани чланови делегација у Унеску, дипломатског кора, али и друге званице, представљена је разноликост српске културе, чему Унеско придаје посебну важност.

Заштита културног наслеђа за Србију је веома важна, имајући у виду да су споменици културе на КиМ на Унесковој листи културне баштине у опасности.

За Србију је такође важно да активности Унеска у контексту КиМ буду “статусно неутралне”, а наша земља заговара принцип деполитизације те организације и залаже се да питања која нису у мандату организације и које воде поделама међу чланством не улазе у расправу и тако заговара принцип дијалога и консензуса.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести