Нови Сад се представио на Београдском сајму књига

Нови Сад је први град гост представљен на Међународном београдском сајма књига, и то у оквиру дела програма који се односи на пројекат ''Нови Сад 2021-Европска престоница културе''.
1
Фото: Dnevnik.rs

Уз одабране новосадске издаваче, међу којима су и представници националних заједница, на штанду Града представљена су важна издања монографског типа, енциклопедије, активности Градске библиотеке, Матице српске, Културног центра и других, али и новосадске књижевне фестивале, односно пројекат ''Боокмарк'', књижевно-туристички водич кроз Нови Сад.

Градоначелник Милош Вучевић је говорећи на најпрестижнијијој културној приредби у Србији нагласио да је титула ''град – гост'' заслужено припала Новом Саду, не само зато што је постао Европска престоница културе за 2021. годину, већ првенствено због  вишегодишњег рада и улагања у развијање области културе.

„ Управо зато смо и победили прошле године Бриселу. Нови Сад данас, за разлику од неких ранијих времена, реализацијом Стратегије културног развоја Града, омогућава свим заинтересованима да активно учествују у креирању концепта деловања у култури, а ресорна градска управа не само да за то обезбеђује услове, већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука.“, рекао је Вучевић.

Према његовим речима,  један од  најактуелнијих новосадских пројеката ''Youth creative police'' може се посматрати као парадигма нашег односа према култури као чиниоцу развоја целе наше заједнице.

„Свеобухватан друштвени дијалог о томе трајао је три месеца, и сада знамо шта ћемо учинити са напуштеном фабриком ''Петар Драпшин'', комплексом који је у Новом Саду познат као „кинеска четврт“, а који је уједно један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми града за Омладинску престоницу Европе 2019, али и Европску престоницу културе 2021. године.“ Истовремено, радимо на ревитализацији подграђа Петроварадинске тврђаве, већ увелико обнављамо фасаде, градимо Музичко балетску школу са концертном двораном и спроводимо многе друге важне пројекте“, рекао је Вучевић.

Фото: Dnevnik.rs

Он је нагласио да су Републичка влада и садашњи председник Србије Александар Вучић први пружили помоћ како би се што боље припремили за реализацију великих европских пројеката. Нови Сад ће искористити пажњу светске јавности, и све шансе које су му пружене, а у томе ће нам свој креативни допринос дати сви добронамерни људи“, закључио је Вучевић.

Окупљенима на штанду Града Новог Сада обратили су се и градоначелник Беграда Синиша Мали и директор Фондације ''Нови Сад 2021-Европска престоница културе'' Немања Миленковић који је заинтересоване детаљније упознао са тим пројектом. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести