48. СУСРЕТИ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА  „Весела кућа” на отварању

Сусрети професионалних позоришта лутака Србије  биће отворени 11. марта у Народном позоришту “Тоша Јовановић” у Зрењанину, и представити најзначајнија остварења из претходне сезоне.
Iz predstave „Vesela kuća” NP „Toša Jovanović” Foto: NP „Toša Jovanović” / promo
Фото: Из представе „Весела кућа” НП „Тоша Јовановић” Фото: НП „Тоша Јовановић” / промо

Ову луткарску манифестацију организује српски огранак светског луткарског удружења УНИМА, а ове године се одржава 48. пут и траје до 14. марта. На Сусретима ће учествовати сва професионална луткарска позоришта Србије.

„Будући да је одржавање фестивала  после 15 година поново  организовано у Зрењанину и његовом позоришту, несумњиво је, према речима председника УНИМЕ Игора Бојовића, да ће у тих неколико дана Сусрети профе- сионалних позоришта лутака Србије довести у центар пажње  Град и подсетити на времена када је управо Зрењанин имао значајно место на светској мапи луткарства“, истичу у зрењанинском позоришту.

У жирију су Марина Миливојевић Мађарев, Јелена Милић Златковић и Јован Царан

У програму 48. Сусрета најављене су следеће представе: „Весела кућа” НП „Тоша Јовановић„ (која ће бити изведена на отварању); „Орфеј” Дечјег позоришта из Суботице; „Ивица и Марица” на мађарском језику Дечјег позоришта Суботица; „Аска и вук” МП „Душко Радовић„ из Београда; „Јежић Жожо” новосадског Позоришта младих; „Принцезин рођендан” Позоришта за децу из Крагујевца; „Алиса у земљи чуда” Позоришта лутака из Ниша; „Бубамарац” београдског ПЛ „Пинокио”; и представа „Буди то што јеси” деце из Грачанице (на затварању Сусрета). О наградама на 48. Сусретима ће одлучивати трочлани жири, у саставу: др Марина Миливојевић Мађарев, театролошкиња, доценткиња на Катедри за драматургију АУНС,  Јелена Милић Златковић, вишеструко награђивана креаторка лутака и сценографије, и Јован Царан, вишеструко награђивани глумац НП „Тоша Јовановић” у пензији, редитељ, креатор лутака и сценографије, аутор текстова и представа.

Пратећи програм  48. Сусрета конципирали су  Ивана Кукољ Соларов  и  Татјана Паскаш, а њихова сврха и циљ је, према речима  Сенке Петровић, глумице и редитељке, овог пута у улози модераторке  фестивала, промовисање  луткарства,  али  и зрењанинског  позоришта  у улози домаћина.

„У четири дана колико фестивал траје, у Зрењанину ће се окупљати најрелевантнија имена из области луткарства, као и театролошки ауторитети, а у зрењанинском позоришту одржати луткарска радионица и ексклузивно промовисати позоришне публикације и поетска издања за децу“, најављује домаћин ових Сусрета НП “Тоша Јовановић”.

У оквиру пратећих програма, биће, између осталог, речи о издавачкој сарадњи Међународног фестивала позоришта за децу из Суботице и Позоришног музеја Војводине, а биће и представљена књига “Лутка у култури ИИ”  Хенрика Јурковског, као и часопис и интернет портал за луткарску уметност  “Нити”. Биће речи и о театролошким и преводилачким радовима о луткарству  др Зорана Ђерића, а биће организована и промоција поезије за децу  Предрага Бјелошевића.

Све представе у главном програму биће игране у великој сали НП „Тоша Јовановић„. Улаз на представе је слободан, али ограничен према расположивим местима у сали.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести