БИТЕФ: Епско путовање доноси нам седам представа махом приповедачког модуса

Овогодишње 51. издање Битеф фестивал биће одржано од 22. до 30. септембра под слоганом "Epic trip" (Епско путовање), а уметнички директор Иван Меденица најавио је на конференцији за новинаре седам представа у трајању од преко 40 сати.
predstava-planina-olimp.jpg
Фото: Битеф, из представе „Олимп” Јана Фабра

Он је објаснио да се "епско" у слогану односи на чињеницу да већина представа има приповедачки модус, а само једна се базира на драмском тексту, као и да грађа долази из епова и митова - "великих нарација на којима се наша посрнула цивилизација заснива".  

Меденица је нагласио да немају намеру да се тим наративима баве на експлицитно критички начин и да политичност не долази из садржаја већ из дужине трајања представа.

"Живимо у времену брзине, кратких форми, визуелне атракције, све је то облик савременог варварства, а да бисмо нешто искусили потребно је време", каже Меденица и наводи као пример представу "Олимп" Јана Фабра која траје 24 сата и омогућава остваривање специфичне заједнице публике и извођача, даје прилику гледаоцима да искусе осећај слободе, да се заправо ослободе свих стега које су себи наметнули или које им је наметнуло савремено потрошачко друштво.

Битеф фестивал ће према речима Меденице бити и путовање у библијско доба, грчке митове, српску епску књижевност, персијску традицију.  У прологу фестивала биће изведена "Квизула" у режији Тима Ечелса, антологијска представа, једне од водећих британских независних трупа "Форсд Ентертеинмент", настале 1996, која оригинално траје 24 сата, али је за Битеф одабрана краћа верзија од шест сати.  

Следећи је Фабров пројекат "Олимп: у славу култа трагедије" која траје 24 сата, а Меденица каже да ће публици бити омогућемо да излази са представе и враћа се, у фоајеима Сава Центра биће простора за одмор и спавање, а постоје и две "лажне паузе" од по сат времена када се извођачи одмарају на сцени, што је заправо део представе.

Битеф ће према речима уметнипчког директора Ивана Меденице бити и путовање у библијско доба, грчке митове, српску епску књижевност.

Признати словеначки редитељ Јернеј Лоренци гостује са две представе - "Библија, први покушај" и "Царство небеско", што је радни наслов копродукције Народног позоришта у Београду и Битеф театра која ће на фестивалу имати своју премијеру. Битеф фестивал у складу са својом мисијом да благовремено открива и представља нове ауторе, публику ће упознати са младим берлинским редитељем Ерсаном Мондтагом (29), пореклом из турске заједнице, звездом у успону позоришта немачког говорног подручја, а биће изведене његове две представе - "Снег" по делу Орхана Памука у продукцији Талијатеатра (Хамбург) и "Истребљење" младе ауторке Олге Бах у продукцији Концерттеатра (Берн).

На програму ће бити и пројекат "(Са)слушање" једног од водећих и светски признатих иранских позоришних уметника млађе генерације Амира Резе Кухестанија, који упућује на древна времена и традицију приповедања карактеристичну за персијску културу. У оквиру пратећег програма је трибина посвећена представама које веома дуго трају, уз учешће театролога Марије Шевцове, Жоржа Банија и других.  "Шоукејс" биће посвећен мађарском позоришту у Суботици, па је планирано присуствовање маратону састављеном од три представе ("Капитализам, геометријским редом изложен", "4 ујутру" и "Кичма") које ће се играти у Народном позоришту и позоришту "Деже Костолањи" у Суботици.

Директор Битефа Милош Латиновић каже да ће фестивал и ове године понудити врло актуелне представе и истиче да је Битефова публика навикла на сва изненађења која та манифестација може да приреди, очекујући увек ново, другачије, провокативно  "Прошле године фестивал је заокружио 50 година свог постојања, а ово је искорак ка новом, ономе што фестивал може да буде, рецимо екстремно кратак и истовремено екстремно узбудљив, да преузме нови правац, а који ће бити дубоко укорењен у традицију фестивала - да буде авангардан, нов, провокативан, све што спада под име Битеф", нагласио је Латиновић.

К. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести