Дани комедије: Флорентински шешир најбоља представа

ЈАГОДИНА: Представа „Флорентински шешир“ Ежен Лабиш, режија и адаптација Даријан Михајловић у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, по мишљењу и стручног жирија и публике, победник је 47. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварење Србије „Дани комедије“.
florentinski sesir
Фото: buha.rs

На фестивалу је синоћ одиграна последња представа у конкуренцији за награде – „Август у округу Осејџ“, Трејси Летс, режија Александар Божина у извођењу Народног позоришта Суботица.

Стручни жири, у коме су били позоришни редитељ Никола Завишић, уредница редакције културе и уметности у РТС Оливера Милошевић (председница) и глумац Срђан Алексић, најбољом на фестивалу прогласио је представу „Флорентински шешир“.

Ова представа одиграна је 24. марта и њој припада награда „Мија Алексић“.  

И према оцени публике, најсмешнија представа на фестивалу била  је ова представа и њој је припала и награда „Миодраг Петровић – Чкаља“ и статуета „Јованча Мицић“. Ова предства добиће и специјалну диплому дневног листа „Политика“, а публика јој је дала оцену 4,80.

Фото: buha.rs

Награду „златни ћуран“ за животно дело ове године добио је доајен српског глумишта Предраг Ејдус. 

Жири је три равноправне награде статуета „ћуран“, за најбоља глумачка остварења, доделио Горану Јевтићу за улогу Нонанкура у представи „Флорентински шешир“, Дејану Луткићу за улогу Фадинара у истој представи и Милану Чучиловићу за улогу Душка у „Мој деда је аут“ Душана Јанковића, режија Ђурђа Тешић у извођењу Београдског драмског позоришта. 

Статуету „ћуран“ за најбољу режију добио је Андраш Урбан за „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића у извођењу београдског Народног позоришта.

Признање за најбољу младу глумицу, жири је доделио Сузани Лукић за улогу Марице у „Сумњивом лицу“ и улогу Јелене у представи „Мој деда је аут“.

За најбољег младог глумца проглашен је Урош Јовичић за улогу Бобена у представи „Флорентински шешир“. Награда за епизодну улогу „Никола Милић“ припала је Николи Вујовићу за улогу Жике у представи „Сумњиво лице“. 

Признање за костимографију добила је Ивана Васић за представу „Флорентински шешир“, а награду за сценографију жири је одлучио да не додели. 

Фото: buha.rs

Награда за најбољи домаћи савремени комедиографски текст изведен на фестивалу припала је Мирославу Момчиловићу за представу „Смрт човека на Балкану“, коју је и режирао, у извођењу Народног позоришта из Кикинде.

Жири је доделио специјалну награду за ауторску музику у представи „Сумњиво лице“ Ирени Поповић Драговић.

Награде ће бити уручене вечерас на Светски дан позоришта, када ће бити прочитана порука Међународног позоришног института коју је ове године написао глумац, писац и редитељ из Велике Британије Сајмон Мекбарни.      

После уручења награда, у част награђених, Party Plan и позориште Carte Blanche Београд, извешће представу „Шампиони“ Ивана Велисављевића, редитеља Марко Мисирача. 

Селектор овогодишњих „Дана комедије“, била је театролог др Ана Тасић. Фестивал је одржан под покровитељством Министарства културе и информисања и Скупштине града Јагодине. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести