ЛУТКАРСТВО НОВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ НА МАСТЕР СТУДИЈАМА АУНС Руковање лутком и остале вештине

Академија уметности у Новом Саду од наредне школске године уводи луткарство као нови студијски програм на мастер студијама у области драмске уметности, и то је први пут да се на некој нашој високошколској установи изучава ова област.
a
Фото: Позориште младих

Ове двогодишње мастер студије луткарства, у оквиру модула Позоришни облици, намењене су онима који су завршили основне студије на некој високошколској установи, и сада им се пружа могућност да у Новом Саду упишу мастер студије из луткарства.

- Позоришни облици заправо подразумевају два модула. Један је Примењено позориште, које код нас већ седам година држи Христина Муратиду, и то врло успешно. Имамо баш велики број студената који су завршили мастер студије Примењеног позоришта. Заједно с тиме, од јесени уписујемо прву генерацију Луткарства, као новог модула на мастер студијама, који је намењен, пре свега, глумцима, као наставак усавршавања њихових вештина у позоришту, кроз бављење театром објекта, материјала, лутком, и позориштем за децу, између осталог – објашњава шеф овог новог програма др Саша Латиновић, редовни професор АУНС, који предаје и сценски говор, уједно и глумац Позоришта младих.

Што се тиче предмета, биће и даље заступљени неки које су имали студенти глуме. Наставиће се са техником гласа, сценским покретом, сценским борбама и, по речима Саше Латиновића, неким другим позоришним вештинама, као што су савремени покрет, савремени израз телесног, вештине кловнова, пантомиме, жонглирања, односно неке циркуске вештине које су неопходне за позориште за децу.

- Имаћемо и мјузикл као предмет, који ће предавати редовна професорка АУНС др Агота Виткаи Кучера. Оно што је куриозитет, јесте то да ћемо на високошколском степену образовања имати књижевност за децу, која ће бити предмет, и драматургију позоришта за децу, односно како се ствара драмски текст за позориште за децу. То је изузетно важан предмет који ће наши полазници имати прилике да слушају – додаје Саша Латиновић. - Морам да се захвалим Позоришту младих, зато што нам је изашло у сусрет, имамо иначе потписан споразум између АУНС и и овог театра, који нам је и омогућио акредитацију за овај програм и договор око простора и инфраструктуре, те ћемо се луткама бавити баш у Позоришту младих, и користити њихов фундус, и зато смо им захвални.

Ове студије је, како истиче Саша Латиновић, осмислила професорка и продеканка Весна Ждрња, која је била глумица у Позоришту младих, и, како каже, већ десетинама година зна колика је потреба за образованим глумцима, који би радили у позоришту за децу. Иначе, почеци луткарског образовања на АУНС датирају од деведесетих година, када је редитељка Емилија Мрдаковић држала курс луткарства студентима.

Засад је планирано осам буџетских места, плус још два, дакле укупно десет студената на овим студијама. Саша Латиновић помиње и да су веома потребни и они који раде друге послове у позоришту, то су и редитељи и сценаристи, односно драматурзи, који би писали драмске текстове, а не као досад глумци који се баве луткарством, или редитељи. Иако је за сада ово пре свега намењено глумцима, каже да би био добро када би и редитељи могли за то да конкуришу. Такође има и идеја о повезивању и сарадњи са другим универзитетима, на којима се изучава луткарство, што би омогућило ангажовање њихових професора који би могли овде да предају, или држе курсеве.

- Мислим да је и ово велики корак, јер до сада нисмо имали изборни предмет луткарство, ја га водим већ седам година на Академији, он се слуша на другој и трећој години студија, па сад, од студената ко то изабере, он прати луткарство, помало. То су тек први кораци, а ово мислим да је изузетна вештина коју може да стекне сваки глумац. Вештина вођења, руковања одређеним предметима, лутком, а с друге стране поништавање самог себе, да нисам у центру пажње, ја и моја телесност, већ да могу да усмеравам пажњу и на друге разне ствари – напомиње Саша Латиновић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести