НАГРАЂЕНИ НА 3. НОВОСАДСКИМ ПОЗОРИШНИМ ИГРАМА: "Мала Фрида" најбоља

Гран при 3. новосадских позоришних игара, управо завршених у Позоришту младих, добила је представа "Мала Фрида" Јелене Ковачић и Анице Томић, у режији Анице Томић, Градског казалишта "Жар птица" из Загреба. Жири у саставу Зденка Лацина Питлик, Марија Радованов и Соња Петровић, одлуку је донео једногласно, са образложењем да се представа “Мала Фрида” истиче се у сваком аспекту продукције, те демонстрира изванредност у интеграцији свих позоришних елемената, стварајући аутентично и емотивно позоришно искуство.
Најбоља представа 3. новосадских позоришних игара
Фото: НПИ промо

Награду за најбољу режију добио је Павел Штаурач, редитељ представе "Hic sunt dracones" Позориште „Континуо“ из Маловица (Чешка). Одлука је, такође, донета једногласно, а у образложењу се наводи да је режија Павела Штаурача аутентична, прецизна и храбра.

- Редитељ користи најразличитија средства и материјале путем којих ствара кохерентну и јединствену поетику, која говори о женском телу као неистраженом подручју. Истражујући материјале попут блата, гипса, светла и костима, редитељ у ствари третира женско тело у савременом друштву. Иако се доминантно изражава покретом, она је богата и на пољу звука и визуелности. Оваква режија позива на дијалог, ослобађајући се традиционалних ограничења и подстиче гледаоце да се отворе за ширину могућности у тумачењу женске снаге, несигурности и свих нијанси између - наводи се још у образложењу награде за режију.

Глумица Аманда Пренкај добила је награду за глумачку бравуру, за улогу Фриде у у представи „Мала Фрида“. Једногласно.

- Аманда Пренкај истиче се по својој емотивној снази и изванредности у интерпретацији. Кроз суптилну игру успева да прикаже спектар комплексних емоција и мотивација лика. Аутентична, вешта, емотивна и темпераментна, глумица се уз подршку својих колега истиче као прави драгуљ представе, дискретно будећи код публике симпатије и емоције - наводи се. између осталог, у образложењу жирија 3. новосадских позоришних игара.

Награда за мајсторство анимације додељена је већином гласова ансамблу представе "Hic sunt dracones". Специјална награда за разноврсни глумачки израз, такође већином гласова, додељена је Љубомиру Желеву за улогу у представи „Хотел“ Државног луткарског позоришта Стара Загора (Бугарска). Специјална награда за дизајн и технологију лутака додељена је Маријети Голомеховој, за представу „Ја, Сизиф“ Луткарске лабораторије Софија (Бугарска). Специјална награда за идеју и концепт додељена је ауторском двојцу Јелена Ковачић и Аница Томић у представи “Мала Фрида”.

И. Б.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести