"Тре сореле" након 16 година у Звездара театру, с истим глумицама

БЕОГРАД: Представа Стевана Копривице "Тре сореле" у режији Милана Караџића поново ће се након 16 година играти у Звездара театру, а премијерно извођење биће 7. фебруара.
t
Фото: Youtube Printscreen

Караџић је на данашњој конференцији за медије рекао да је када је први пут радио комад имао намеру да направи варијацију на тему огледа о женској побуни против конвенције, традиције, догме, патријархалне поставке света која, поготово у малим местима на крају света знају да окују лепоту и слободу.

"Три сестре, три младе лепе жене, бивају инициране појавом енигматичног мушкарца и по први пут у животу, изборе се за право да оживе свој сан. Времена су се променила, а основни мотив женског ангажмана остао ми је интригантан у овом комаду", наводи редитељ постављујући питање шта ако то није побуна младости и ината, шта ако је то константа, вечно трагање за срећом, ма колико оно опасно било.

Зато је,каже, оставио јунакиње онаквима какве јесу, али им је додао бреме година и супротставио га изазову мушкарца који има младост онакву какву су оне имале, али је никада нису иживеле. "Инсистирам на вечитом праву, да пронађу комад среће", објашањава Караџић.

Сореле поново играју Ана Франић, Слобода Мићаловић и Наташа Нинковић, које се слажу да им је у почетку било изазовно како ће након толико година поново ући у улогу тих девојака.

За Нинковићеву, како каже, отворило се ново читање.

"Остао ми је у глави тај комични тон, који и сада задржавамо, али ме је овога пута дубоко дирнула њихова унутрашња драма између њихових верских закопчаних светова, та женска побуна и борба за право гласа, за оствареност, мишљење и пре свега право на љубав. Тако сам сада била више концентрисана на ту побуну против патријархалног система", казала је Наташа.

У обновљеној верзији уместо Андрије Милошевића, који због густог распореда снимања није могао да прихвати улогу, наћи ће се Александар Радојичић.

Како је и сам рекао трудио се да одигра улогу без ослањања на Андријино специфично извођење, а колегу су то добро прихватиле.

У осталим улогама су поново Милутин Мима Караџић и Драган Петровић Пеле који су се сложили да је Радојичић право освежење за комад.

Репризе комада "Три сореле" биће одигране 9, 17. и 29. фебруара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести