ХРАНА МОЖЕ ДА УЗРОКУЈЕ ГЛАВОБОЉУ: Намирница коју конзумирамо СВАКОДНЕВНО може бити ПРОБЛЕМ

Мигрене могу бити изазване одређеним намирницама, односно јављају се због одређене хране.
5
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Јована Срејић Ферлуг, нутриционисткиња – дијететичарка, открила је за Курир које намирнице треба избегавати ако патимо од мигрена.

Масни, зрели сиреви су на листи намирница које треба избегавати јер садрже супстанцу тирамин, која се сматра окидачем за мигрене. Научници верују да тирамин стимулише лучење више норепинефрина у мозгу, што може изазвати главобоље, посебно у комбинацији са другим факторима. Због тога треба избегавати масне сиреве интензивног мириса.

Алкохол, посебно црно вино, повезује се са погоршањем мигрене, али друга алкохолна пића као што су пиво и бело вино такође могу изазвати озбиљне главобоље. Сва ова пића садрже тирамин и повећавају доток крви у мозак, што може изазвати мигрену или појачати њене симптоме.

Адитиви у храни, као што су конзерванси, нитрити и вештачки заслађивачи, такође могу изазвати главобољу. Глутамат, вештачки заслађивачи као што је аспартам и вештачке боје су такође потенцијални окидачи за мигрене.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Кофеин, који се налази у чоколади и другим намирницама као што су сода, чај и кафа, такође може изазвати главобољу, посебно у великим количинама. Поред тога, хладна храна као што је сладолед може изазвати тренутни бол у челу, посебно након вежбања или када се тело загреје.

Штавише, неким људима може сметати друга храна као што су банане, пасуљ, агруми, лук, парадајз и масна храна. Важно је обратити пажњу на своју исхрану и идентификовати потенцијалне окидаче за мигрене како бисте их избегли и смањили ризик од напада.

Крстарица / Курир

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести