НЕМАЊА КАЋАНСКИ Усавршавањем и жељом за успехом до циља

Да упорност и воља често буду адекватно награђени, а таленат добије потврду на правом месту и у пуном смислу, потврђује и пример Немање Каћанског, 29-тогодишњака, који је из Дворске баште и игралишта крај Дунава у Сремским Карловцима стигао до фудбалске Кине.
Nemanja Kaćanski Foto: privatna arhiva
Фото: Немања Каћански Фото: приватна архива 

Иако многи и данас на овог у сваком погледу “змаја” 21. века гледају с подозрењем, успети на према свему специфичном фудбалском тржишту  није лако. Немања је, ипак, део својих снова успео да оствари, поставши првак Кине са четвртолигашем Ма Чунг Донггуаном, на турниру који је окупио најбоље тимове до 18 година.

- Тренерску каријеру сам започео са 20 година. То ми је увек била жеља и посао којим сам желео да радим. Са свега 23 године сам положио УЕФА А лиценцу, где сам био далеко најмлађи у својој групи, а такође сам завршио мастер на факултету за менаyмент - почиње своју фудбалску причу Немања. -  Први тренерски посао био ми је тренер млађих категорија у Школици фудбала “Синиша Михајловић”. Затим сам 2013. године отишао у Омладинску школу ФК Војводина. После испеченог заната у Воши, где сам провео четири године, 2016 године сам се упутио у Кину и ту радим три пуне сезоне.

Одлазак у Кину за мене је било велико и позитивно животно искуство, почев од другачије културе, обичаја, па све до хране и језика, који су тотално засебни и разликују се у сваком делу ове државе

Прву годину провео је у Шангају, где је радио са генерацијом У-15, другу је већ био у Шенжену где му је поверена У-17 генерација.

- Освојили смо 3. место на првенству Кине и тај успех ме је препоручио за садашњи посао, место шефа стручног штаба ФК Ма Чунг Донггуан, у  граду Донгуану од осам милиона становника, који се налази између Шенжена и Гванжоа, у јужном делу Кине. Кина је земља која непрестано улаже у спорт, па тако највише пажње посвећује фудбалу који је и тамо најважнија споредна ствар на свету. Одлазак у Кину за мене је било велико и позитивно животно искуство, почев од другачије културе, обичаја, па све до хране и језика који су тотално засебни и разликују се у сваком делу ове државе. У почетку ми је било веома тешко да све то прихватим и навикнем се. Данас, после три године, гледам позитивно на све, чак сам и језик научио у доброј мери, па тренинг могу да водим у комуникацији на кинеском, што овде изузетно цене.

Поред пехара намењеног прваку Кине до 18 година, однели смо и награде за најбољег играча и најбољег голмана, док сам ја изабран за најбољег и најперспективнијег тренера

Последњих година са доласком великог броја страних тренера и играча у кинески фудбал квалитет и обученост играча подигнут је на прилично висок ниво, а с обзиром на то колико улажу у фудбал и Немања је међу онима који верују да ће Кинези из године у годину напредовати.

- Морам да истакнем да су играчи изузетно дисциплиновани. Ту навику вуку из детињства и њиховог школског система, где влада такорећи војничка дисциплина. Радим као тренер првог тима у клубу Ма Чунг Донггуан (Football Club Ma Chung, Dongguan), који је искључиво оријентисан на развој младих играча, тако да смо у Четвртој лиги Кине најмлађа екипа са просеком од свега 18 година. Сви играчи су рођени 2001. и  2002. године и такмиче се као сениори, где тренутно заузимамо високо 4. место у конкуренцији 16 екипа, што је одличан резултат за прву годину сениорског стажа.

С обзиром на просек година екипе, на Немањин предлог, Ма Чунг се пријавио за учешће на турниру до18 година на нивоу Кине и на изненађење многих освојио турнир и постао најбољи у држави!

Фото: Осамнаестогодишњаци Ма Чунг Донггуана најбољи у Кини Фото: приватна архива

- Поред пехара намењеног прваку Кине, однели смо и награде за најбољег играча и најбољег голмана, док сам ја изабран за најбољег и најперспективнијег тренера. Имамо два стандардна репрезентативца Кине у генерацији до 18 година и још двојицу на ширем списку, што овој екипи даје посебан квалитет, а мени као тренеру сатисфакцију. Велике заслуге припадају и мом асистенту Милану Ћирићу, као и свим осталима у стручном штабу.

За годину дана проведених са овом екипом Немањин циљ је и више него испуњен, али...

- Овај посао изискује константно напредовање, усавршавање и жељу за новим успехом.Следећа жеља ми је да ову младу екипу уведем у виши ранг, а за то ћемо имати прилику већ ове сезоне кроз плеј-оф. Циљ ми је и да конкуришем за профи лиценцу, јер само тако могу да напредујем, ширим фудбалске видике и усавршавам се. Наравно, иза свега овога стоји и велика подршка од стране моје породице – каже амбициозни тренер Немања Каћански.

Сава Савић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести