Вратио се српски фудбал на велику сцену

Расплет у квалификационој Групи Д за пласма на  Светско првенство у фудбалу је све извеснији и по мери је Србије.
nemanja matic, fonet ap
Фото: Namanja Matić, foto: FoNet/AP

“Орлови” су свој део посла у претходном двомечу урадили беспрекороно. Најпре је савладана глатко Молдавија(3:0) а потом добијена и велика битка на Острву, против чинило се главног конкурента Републике Ирске (1:0). Али, фудбал често показује своју непредвидиву ћуд, срећом овога пута без последица за наш тим. Тесним тријмуфом избацили смо великог ривала из трке за прво место, јер имамо на конту чак пет бодова вишка. Из прикрајка своју шансу за челну позицију у групи траже Велшани који имају четири бода мање од нас. Своју судбину на путу ка Русији и даље сами креирају српски фудбалери који ће морати да освоје три бода у преостала два окршаја током октобра, на гостовању Аустрији у Бечу и као домаћини Грузији.

„Једна победа нас сигурно води на Мундијал. Уверен сам да ће играчи бити озбиљни у те две утакмице и да ће направити тај последњи корак, који је и најтежи. Близу смо циља. Србија није била на три претходна велика такмичења и зато би пласман у Русију био велики успех. Допринео би напретку фудбала у нашој земљи“, констатовао је селектор Славољуб Муслин.

На талону у Даблину је био огроман улог који као да је спутао “орлове” у првом полувремену. Деловали су исувише резервисано, ушли у ритам домаћина, нису успевали да успоставе пас игру.

„На одмору сам питао фудбалере можемо ли да почнемо да играмо фудбал, јер нисмо током полувремена ништа урадили. У другом смо били бољи, не рачунајући последњих 15 минута, када смо имали искљученог и повређеног играча. Херојски смо одбранили предност и сачували победу“, објаснио је Муслин.

У богатој каријери искусни стручњак имао је много битних дуела, али признаје да је овај у Даблину најтежи.

„Можда је било и тежих мечева, али сам заборавио. Свакако је овај био један од најзначајнијих, јер је много одлучивао о пласману Србије на Светско првенство. Ирци нас нису озбиљније угрозили и по шансама смо заслужили победу. Срећан сам што смо играли у предивном амбијенту. Ирској желим срећу у борби са Велсом“, казао је Муслин.

Уз расположеног голмана Стојковића и Коларова, опет је на прави начин одбраном командовао капитен Бранислав Ивановић.

„Одиграли смо утакмицу какву смо морали, не превише квалитетну, и забележили најважнију победу у овом квалификационом циклусу. Велики корак према Русији, ова генерација заслужује пласма на СП. Надам се да ћемо решити све у наредној утакмици у Бечу, осигурати пласман и у Београду славити сви заједно“, задовољан је Ивановић.


Судија у праву

Увек је реалан и искрен капитен Ивановић у сагледавању ситуација на терену. Прокоментарисао је и искључење Максимовића.

„Нисам добро видео ситуацију код црвеног картона. Али, Максимовић је био последњи играч одбране и у том случају судија је био у праву. Видео је боље од нас. После тога смо помало паничили, били смо под притиском, али смо издржали“, напоменуо је Ивановић.


Намучили су нас упорни Ирци, уз подршку верних симпатизера.

„Знам како премијерлигашки фудбал функционише и изгледа. Ово је једна од најтежих утакмица коју сам одиграо. Било је много дуела на сваком делу терена, посебно у ваздуху,осећао се велики притисак. Борили смо се за сваку лопту, а из прве акције коју смо ваљано одиграли постигли смо гол. Али, те ствари нису важне, битна су огромна три бода. Ми смо квалификације почели са циљем и самопоуздањем да у свакој утакмици идемо на победу. Против Аустрије ћемо ићи на тријумф, да решимо све дилеме и направимо велику фешту у Београду у последњем колу против Грузије“, поручио је капитен Ивановић.

Фудбал се полако буди на овим просторима, а да снови постану јава треба да се побрину “орлови” у последња два квалификациона кола и направе тај последњи корак ка жељеном Мундијалу. Понашањем, каракетром и игром уверили су нас да су спремни да указану шансу, за коју су се сами грчевито изборили, зграбе што пре, већ у Бечу против отписане Аустрије.

Зоран Рангелов

Фото: Fudbalski savez Srbije

Максимовић се извинио саиграчима и селектору због искључења

Добио је много ваздушних дуела Никола Максимовић, али је двадесетак минута пре краја морао у свлачионицу због црвеног картона који му је показао судија Чакир након прекршаја над Лонгом, недалеко од казненог простора.

„Сигуран сам да интензитет фаула није био за црвени картон. Деликатна је била ситуација, да то нисам урадио, играч би изашао ка нашег голмана, шта би даље било, не могу да кажем јер се није десило. Видео сам да је играч Ирске у офсајду, али како је Вуковић закачио лопту главом више није био офсајд. Било је касно да се боље реагује по клизавом терену. Иначе, судија Чакир је кренуо да ми покаже жути картон, али се због притисак Ираца и реакције помоћника предомсилио“, објаснио је спорни моменат Максимовић.

Признаје корпулентни штопер да му није било лако након искључења.

„Наравно да ми је жао што сам екипу са играчем мање оставио на терену више од 20 минута, у једној од битнијих утакмица у квалификацијама. Није најбитнија, јер још нисмо осигурали математички пласман у Русији, али је била изузетно важна. Честитам им на победи, извинио сам се свим саиграчима и селектору Муслину. На неки начин сам можда и спасао опасну ситуацију, битно да је све испало на крају како треба“, казао је Максимовић.

Тадић: Добили смо тешку битку

Душан Тадић је био под сталном присмотром Ираца. Тек у неколико наврата показао је своје умеће у ратничкој утакмици у Даблину.

“Веома тешка и захтевна утакмица, налик онима из Премијер лиге, са много дуела. Једноставно, битка на терену која некада није личила на фудбал. Нисмо најбоље кренули,изненадили су нас пресиногом. Морали смо да се прилагодимо ривалу, али чим смо спустили лопту, повезали неколико пасова прича је била сасвим другачија. Знантно смо ближи Русији и то је најбитније“, констатовао је Тадић.

Најавио је сјајни плеј  да ћемо на Острву освојити бод или сва три, на пораз нико није ни помишљао.

„Остварили смо добар резултат и срећни смо због тога, мада нисмо приказали најбоље издање. Све иде у најбољем смеру, надамо се да ћемо да освојимо још три бода и теоретски се пласирамо на Мундијал у Русији“, казао је Тадић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести