АНГЕЛИНА И ДАЉЕ У СВЕТСКОМ ВРХУ: Топићева пета у скоку увис на СП у Глазгову

Атлетичарка Србије Ангелина Топић још једном је показала да припада светском врху пошто је у финалу скока увис на Првенству света у дворани у Глазгову заузела пето место резултатом 1,92 м.
atletika
Фото: Српски атлетски савез/Марко Јовановић

Била је наша јуниорка са 18 година најмлађа на залетишту, а успела је добро да парира искуснијим ривалкама на другом планетарном шампионату у затвореном после дебија у Београду 2022. године када је била девета. Прошле сезоне је заузела четврто место на ЕП у дворани у Истанбулу. 

Топићева је од 12 учесница имала трећи резултат на ранг листама ове сезоне – 1,97 м. Није, нажалост, успела да изједначи тај свој државни сениорски рекорд, пошто је два пута рушила летвицу на 1,97 м.

Ангелина, власница сениорске бронзе са ЕП на отвореном у Минхену 2022, је из прве прескочила почетну висину од 1,84 м, да би пред другу чекала пет минута због полуфиналне трке на 60 метара, па је први пут рушила летвицу на 1,88 м, али је већ у следећем покушају решила и овај задатак.  

Из треће је била успешна на 1,92 м и нашла се међу шест девојака (пета) које су наставиле такмичење, док су остале девојке завршиле финале.

После неуспешног скока на 1,95 м, одлучила је да настави на висини личног и државног рекорда 1,97 м, али је нажалост у преостала два покушаја рушила летвицу, а поново је имала дужу паузу због трка на 400 м.

Млада узданица наше краљице спортова мораће да сачека следећу светску смотру у дворани како би постигла оно што и њен отац и тренер, наш славни скакач увис, Драгутин Топић, који је освојио једну медаљу на овим такмичењима – бронзу у Паризу 1997. године.

Топићевој је сада следећи циљ Европско првенство за сениорке у Риму у јуну, а потом и деби на Олимпијским играма у Паризу у августу.

Украјинка Јарослава Махучик је бранила титулу, али је актуелна првакиња света и на отвореном и бронзана са Олимпијских игара у Токију 2021, кикснула и три пута је рушила летвицу на 1,99 м, а ове сезоне има 2,04 м. Морала је да се задовољи сребром, док је злато припало Аустралијанки Николи Олислагерс, која је из треће прескочила 1,99 м. Сребрна из Токија и бронзана са СП 2023. на отвореном, такође није била на нивоу најбољег остварења у 2024. од 2,03 м (три пута рушила на 2,02 м).

Изненађење је направила Словенка Лиа Апостоловски која је личним рекордом од 1,95 м освојила бронзу, прву медаљу на великим такмичењима. Иза ње се нашла Немица Крисина Хонсел (1,95).

Преостале две представнице Србије, Новосађанке Милица Гардашевић и Милица Емини такмичиће се у недељу. Емини ће прва у стартни блок у квалификацијама трке на 60 м преко препона од 11.30 часова, док ће Гардашевићева у финалу скока удаљ од 20.15 ч.

К. Б. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести