Разговор с поводом: Спенс таличан за борца из Степановићева

Стефан Жупарић је освојио златну медаљу у комбат самбоу, једину за Србију, на Европском првенству, које је синоћ завршено у Новом Саду.
Самбо савез Србије/ Потпредседник Европске федерације Патрик Дрид и Стефан Жупарић
Фото: Самбо савез Србије/ Потпредседник Европске федерације Патрик Дрид и Стефан Жупарић

У спорту који је дао велики број ММА такмичара, наш борац је веће искушење имао у полуфиналу против Рашада Мурадова, док је у борби за најсјајније одличје био убедљив против Таријела Абасова.

Стефан долази из места Степановићево, а тренутно је члан новосадског Џудо и самбо клуба „Борац”. Прве кораке у борилачким спортовима, почео је још као дечак у родном месту, што се кроз године бављења џудом и самбоом показало као права одлука. Највећи успех као јуниор направио је управо у Новом Саду, на СП, пре пет година када је постао вицешампион планете.

Златном момку из Степановићева, ово је први велики успех међу сениорима.

– Излазио сам и до сада на велика такмичења, али нисам баш најсјајније пролазио. Титула европског шампиона представља огроман успех, како за мене, тако и за мој тим – рекао је Стефан Жупарић.

Комбат самбо као дисциплина наликује борбама у ММА спорту и одликују га првенствено дозвољени ударци. Нови шампион каже да је веома задовољан протеклим припремама наше репрезентације, те да је кључ успеха свих спортиста на овом првенству тимски дух и пожртвовани рад, како такмичара, тако и тренера.

– Припремали смо се заједно претежно у новосадском Спенсу. Иако долазимо из различитих клубова, тај тимски дух је управо оно што нам је донело резултате, како у мом случају, тако и код мојих колега из репрезентације. Не смемо да заборавимо ни наше тренере Ивану Јандрић, Светлану Вајнвегер и Ненада Симића, који такође имају велике заслуге у сјајним резултатима.

Иако је у првом колу био слободан, наш златни самбиста на путу до медаље морао је да прође прави пакао.

– У првом колу имао сам срећу, јер сам био слободан, да бих у другом добио изузетно тешког противника из Русије, првака своје земље, а то је верујте, огроман успех с обзиром на то да је овај спорт код њих веома популаран. Успео сам да се домогнем финала, а тамо ме сачекао још тежи задатак, борба са прошлогодишњим европским шампионом из Израела.

Победу против Израелца, наш представник остварио је на бодове (6:2) уз, како каже, велику подршку тренера. Бронзане медаље у овој категорији отишле су представницима Бугарске и Русије: Емилу Незирову односно Рашаду Муратову.

– Иако се на припремама много ради на техничком делу, у борби је то много другачије. Адреналин одради своје и најважније је да се остане фокусиран. Трудио сам се да останем смирен, уз то сам имао велику подршку и колега и тренера, па резултат није изостао.

Након огромног успеха Жупарић не планира да се заустави са успесима.

– Следећи циљ свакако је освајање домаће лиге са мојим клубом у џудоу, и одмах након прославе титуле настављамо тамо где смо стали са радом и тренинзима – додаје он.

С. Ковачевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести