У СУСРЕТ „МАКСБЕТ 47. ФРУШКОГОРСКОМ МАРАТОНУ“: Јединствени фестивал спорта и љубави

Стигло је пролеће, носећи са собом садржаје који маме и призивају правцем који завршава на природним богатствима панонског поднебља.
с
Фото: Фрушкогорски маратон

Попут садржаја Фрушке лепотице и Максбет 47. фрушкогорског маратона, места јединствених светских координата и састанка људи добре воље са свих европских, а у овом веку и свих меридијана света.

Крећући се усусрет изазовима планинских стаза, успонима и падовима на обронцима јединственог острва у мору кога више нема, за оцену динамике припрема и садржаја тог спортско-рекеационог догађаја, контактирали смо канцеларију Маратона.

– Ми смо припреме за 47. маратон почели дан по завршетку претходног издања – вели директор манифестације др Ненад Сударов. – Преостало је још нешто више од месец дана до старта на Поповици, таман да прецизирамо и да финализирамо све обавезе које произилазе из искустава минулих времена, како међу волонтерима и члановима организације, тако и са нашим пријатељима у јавним предузећима. Без њихове помоћи не би било могуће да одговоримо на све мегазахтеве Маратона. Наравно, преостали су нам и сусрети са представницима друштвено одговорних компанија, са нашим генералним спонзором, компанијом Максбет на челу, како бисмо прецизирали сваки детаљ у погледу организације и реализације читавог пројекта.

Фрушкогорски маратрон, чијем је називу пре годину дана додат и назив компаније Максбет, по традицији, одржава се под високим покровитељством града Новог Сада. Стотине хиљада планинара и поштовалаца природе уопште у безмало пола века својом посвећеношћу и предавању природи, исписивало је најлепше странице љубави и међусобног поштовања, са јединственим односом према окружењу које нас је и овог пролећа прима у своје скуте, делећи са својим гостима сва богатства Фрушке.

Планина нуди сваку своју стазу, сваки пропланак и видиковац, сваки метар у својим недрима. И ништа заузврат неће да затражи осим цивилизованог односа према вредностима које ће да подели. Позивајући потенцијалне учеснике да својим учешћем дају лични печат традицији , Сударов је апеловао да увек поступају тако да не угрозе ни сопствену, ни општу безбедност. Учешће на планинарском маратону је активност повећаног ризика.

Сваки учесник маратона одговоран је за своју личну егзистенцију и безбедност, не угрожавајући безбедност других учесника. Посебну пажњу скренуо је свима да поведу рачуна у односу на најмлађе. Иначе, Максбет 47. Фрушкогорски маратон у календару Планинарског савеза Србије означен је као манифестација од посебног значаја.


Последњи априлски викенд за маратон

Старт маратона је на Поповици у суботу, 27. априла у девет часова. Сви заједно, на 19 стаза, зависно од сопственог избора, прилагођених сопственим могућностима, маратонци ће да искују 47. карику у непрекинутом ланцу традиције која је повезала 20. са 21. веком, други са трећим миленијумом панонског поднебља.

Недеља, 28. април резервисана је за дечији маратон (4 км), намењен родитељима са децом предшколског и нижеосновношколског узраста. Старт дечијег маратона је у 11.30 часова такође на Поповици. По завршетку дечије манифестације, збир догађања употпуниће музички програм и радионице о екологији и заштити природних богатстава.  


Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести