ВЕЛИКИ УСПЕХ СРПСКОГ ГЕЈМИНГ КЛУБА Титула у Ултралиги и пласман на Европско првенство

Српски клуб за еспорт „Zero Tenacity“ (З10), који се бави професионалним играњем видео игара, освојио је престижну Ултралигу у Пољској, победивши фаворизовани пољски тим 3:0, пред више од 1000 гледалаца у препуној хали спортског центра „Стодола“ у Варшави.
а
Фото: Клуб "Zero Tenacity"

На тај начин је З10 заслужено обезбедио пласман на Европско првенство - EMEA Masters, једно од најквалитетнијих такмичења у Европи у видео игри ЛОЛ (League of Legends). Иначе, З10 је у Пољској освојио два пехара, један за прво место Ултралиге, а други за МВП играча финала.

- Не могу да кажем да победу нисмо очекивали, јер смо се месецима уназад активно спремали за освајање Ултралиге. Наш тим за LOL, који је оформљен у новембру прошле године, је млад и перспективан, али оно што је још важније и што се показало овом убедљивом победом 3:0, да је складан и да постоји добра синергија унутар екипе. Вишемесечне припреме су уродиле плодом. Моја улога као тренера је као и сваког другог тренера у било ком традиционалном спорту. Да осмислим стратегију, координишем тим, спознам сваку ману и врлину играча и њихове играчке способности, па да то унапредим и усмерим на што боље такмичарске резултате. Такође, одговоран тренер мора да има свеобухватни приступ у послу, и да поред класичног тимског играња видео игара, омогући простор да се играчи самостално усавршавају. Да имају довољно слободног времена за своје приватне ствари, да се баве физичком активношћу, да одмарају, имају редовне оброке и да тимски дух и ентузијазам не опадају. Такође је веома важно да се не премашује време одређено за тренинг, што је у просеку око 7 сати дневно, мање од просечног радног времена. Јако сам поносан на момке и узбуђен око наредног такмичења, које представља велики изазов за све нас. Привилегија је бити на EMEA Mastersu - рекао је Никола Зрињски, спортски тренер за ЛОЛ, З10.

Фото: Клуб "Zero Tenacity"

Спортско удружење „Zero Tenacity“ постоји пет година, са циљем да еспорт у Србији и региону буде развијен као у европским земљама, да добије статус професионалног спорта. Кроз свој рад, овај клуб подиже свест о значају свеобухватног приступа гејмингу као професији, као и о одговорном игрању видео игара. Својим примером, достигнућима и резултатима настоји да разбије предрасуде које постоје у вези са овом индустријом.

- Гејминг је у последњих неколико деценија, од хобија за појединце и љубитеље нових технологија, еволуирао у снажну индустрију која све више добија на значају. По природи ствари, гејминг је постао својеврстан спорт, тачније, еспорт, који претендује да постане и једна од дисциплина на Олимпијским играма. Мисија нашег тима је да иде у корак са временом и да настави да ниже победе како бисмо се што боје позиционирали и пласирали у Европи и свету. Освајање Ултралиге и директно пласирање на престижно европско такмичење показује узлазну путању нашег удружења. З10 ће у априлу одмерити снаге са најјачим европским тимовима, а жеља је наравно да се пласирамо прво у полуфинале, а затим и у финале - закључује Димитрије Малешевић, председник удружења за еспорт „Zero Tenacity“.

Поред ЛОЛ, „Zero Tenacity“ има такмичарске екипе у још три игре: TFT, Counter Strike и Valorant. Чланови удружења су професионални играчи видео игара који спадају у топ 10 најбољих на свету, када се говори о TFT игри која је мешавина покера и шаха. Док су у топ 50 у Counter Strike, коју игра 16 милиона људи у свету.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести