У Српском народном позоришту вечерас почиње 63. Стеријино позорје

На сцени Српског народног позоришта вечерас се по 63. пут отвара Стеријино позорје, највећи фестивал националне драме.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Аутор беседе која ће означити почетак ове позоришне светковине је редитељ Небојша Брадић. Прву представу у такмичарском програму драму “Швајцарска” Петра Михајловића у режији Милана Нешковића извешће ансамбл Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Током девет фестивалских дана до 3. јуна биће изведено још осам представа у такмичарском и три у међународном програму “Кругови” у избору овогодишњег селектора театролога и професора Факултета драмских уметности у Београду Бошка Милина. Представљајући свој овогодишњи избор селектор Бошко Милин је указао да акценат позоришта није био стављен на оно што је сасвим сигурно, као што је играње Стерије, Нушића и других писаца који су временом постали класика, него на дела низа нових младих писаца. У свом избору одлучио се тако већином за представе настале по делима ових младих  позоришника професионално посвећених писању драмских текстова објашњавајући да Стеријино позорје не схвата као музеј позоришта, где се играју проверене, традиционалне вредности, него нешто где ће се стварати нове вредности, које ће постати проверене и временом традиционалне. Његова жеља је, како каже да после ове селекције Стеријино позорје настави да буде нешто сасвим обрнуто од музеја.

-Као што се види из ове селекције, 63. Стеријино позориште ће сасвим сигурно бити место афирмације неких нових имена, до сада неафирмисаних или мање афирмисаних драмских аутора, и биће заиста занимљиво видети шта је будућност наше домаће драматургије. Јако је пуно дебитаната, што се заиста никад није десило на Позорју, и што је, чини ми се, квалитет. С друге стране, има неколико дебитаната и заиста младих редитеља који се, такође први пут појављују на Позорју, и то је јако занимљива чињеница - указао је директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић. - Оно што се још може уочити је, условно речено, децентрализација. Никада није било оволико представа јужно од Саве и Дунава, и такозване централне Србије.


Три представе у „Круговима”

Три представе у селекцији “Кругови”, у којој учествују драмска дела изведена на сценама у региону, у избору Бошка Милина су: “Људи од воска” Мате Матишића, режија Јануш Кица, Хрватско народно казалиште Загреб (29. V); “Чрна мати земла” Кристијана Новака, режија Дора Ружђак Подолски, Загребачко казалиште младих (1. VI); и “ Зид, језеро”Душана Јовановића, режија Милош Лолић, Драма Словенског народног гледалишча Љубљана (2. VI).


Већ по традицији фестивал ће имати и богат пратећи програм. Ове године је обновљена једна од најпознатијих манифестација Трибина Позорја која ће 28. маја бити посвећена домаћем драмском тексту на репертоару наших позоришта - могућностима и искушењима што омогућава расправу о различитим аспектима нашег позоришног живота: од односа позориште – домаћи драмски аутор, преко креирања репертоара, до односа између нових форми, друштвеног ангажмана и укуса публике. Модератор је Светислав Јованов, а уводна излагања ће поднети Бранислава Илић, драмска списатељица и Јелена Мијовић, драматуршкиња. Међународни симпозијум позоришних критичара и театролога бити одржан 1. и 2. јуна, а посвећен је истраживању различитих начина на које позориште и перформанс деконструишу, преиспитују и концептуализују колективитет. На Данима књиге биће биће представљена нова позоришна издања, а на изложбама ће моће да се виде сценографски радови познате словеначке ауторке Мете Хочевар, четвороструке добитнице Стеријине награде, сценографије хрватског студија “Диапројектор”, нове слике из циклуса “Вечера за зеца” новосадског уметника Николе Џафа, као и дечији радови на поставци “Сцена, маска, костим, лутка”. “Сумњива лица” је назив програма намењеног едукацији младих позоришних критичара, док ће студенти уметничких академија извести 11 представа у оквиру Позорја младих. Свакодневно од 11 часова разговоре на округлим столовима водиће позоришни критичари Игор Бурић и Ана Тасић.

У жирију су ове године Тања Шљивар, драмска списатељица, добитница Стеријине награде за текст савремне драме, Маја Мирковић, костимографкиња, добитница две Стеријине награде, Новак Билбија, глумац, такође добитник две Стеријине награде, Ксенија Крнајски, редитељка и Бранислава Илић, драмска списатељица.

Фестивал се завршава 3. јуна уручењем Стеријиних награда, а у част награђених биће изведена представа Народног позоришта из Ниша и Стеријиног позорја “Улица усамљених аутомобила” по драми Зорана Пешића Сигме, награђеној лане на драмском конкурсу Позорја, у режији Ђурђе Тешић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести