ОВИХ 5 НАМИРНИЦА СУ ВАШ ЗЛАТНИ ГРАЛ АКО ЖЕЛИТЕ ДА ЖИВИТЕ ДУГО Ево која храна доноси здравље, стручњаци се куну у ОВО

Према нуцтриционистима ово су 5 намирница које треба да конзумирате како бисте побољшали рад мозгда, расположење и поспешили дуг живот.
3
Фото: Pixabay.com

Уравнотежена исхрана је један од кључева здравог начина живота, али стручњаци кажу да се неке намирнице издвајају по томе што су здравије и богатије хранљивим материјама од других.

Неколико нутрициониста са Харварда и стручњака за дуговечност открило је које навике у исхрани поштују за боље здравље. Већина њих је помињала исте намирнице које редовно укључују у исхрану.

Зелено поврће

Не може се оспорити значај зеленог лиснатог поврћа у свакодневној исхрани. Чини се да стручњаци препоручују ове намирнице сваки пут када им се укаже прилика.

Конзумирање зеленог лиснатог поврћа, као што су спанаћ и кељ, подржава здравље мозга кроз висок садржај влакана. Такође су пуне есенцијалних хранљивих материја, укључујући витамин А, фолну киселину, витамин Ц, гвожђе, витамин К, калијум и калцијум.

Фото: Pixabay.com

Бобице

Воће треба јести сваки дан ако је могуће, препоручују стручњаци. А међу свим воћем, једна група се издваја када је у питању здравље: бобичасто воће. Боровнице су посебно корисне, нутриционисти често зову  "Свети грал" као намирница за дуговечност.

Боровнице су богате витаминима и антиоксидансима који штите тело од инфекција попут оклопа. Боровнице су такође одличне за здравље очију, опоравак мишића, здравље мозга и здравље ћелија.

Риба и немасни протеини

Лекари и нутриционисти подстичу ограничавање конзумације црвеног меса и његову замену здравијим опцијама, као што су немасни протеини. Добри извори протеина су лосос, јаја, туњевина и тофу. Лосос је популаран међу стручњацима јер садржи бројне витамине Б, одличне за здравље мозга.

Риба и морски плодови такође имају нижи ниво холестерола од црвеног меса и бољи су избор за здраво срце.

Фото: Pixabay.com

Махунарке

Махунарке су права „намирнице за дуговечност“, али су потцењене. Стручњаци откривају да их свакодневно конзумира како би ојачала свој имуни систем. Богате су протеинима, влакнима, антиоксидансима и минералима попут магнезијума и гвожђа, пише сајт Андрееа Раицу.

Ево неколико махунарки које треба што чешће укључити у исхрану:

сочиво

црни пасуљ

едамаме

црвени пасуљ

Ораси и семенке

Семенке сунцокрета су један од најбољих биљних извора витамина Б5, сматрају стручњаци. А лешници и пекани су богати полифенолима. „Намирнице богате полифенолима су изузетно важне јер имају антиинфламаторна и антиоксидативна својства. Осим тога, орашасти плодови садрже влакна и вишеструке микронутријенте који су потребни нашем телу.

Сенса/А.С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести