Драгољуб Самарџић, председник ФК Војводина: Јавност молим за стрпљење и поверење

Од почетка нове сезоне, фудбалери Војводине одиграли су већ четири првенствене утакмице у Суперлиги Србије, као и четири сусрета у квалификацијама за Лигу конференција.
Dragoljub Samardzic
Фото: Драгољуб Самарџић, фото: Дневник (А. Предојевић)

Остварили су по три победе и пораза, уз два нерешена резултата, доживели елиминацију из Европе од аустријског ЛАСК-а и одрадили два велика дербија с Црвеном звездом и Партизаном. Заједнички учинак, утисак је, није задовољио оне који навијају за новосадску „стару даму“, а о томе, као и о још неким важним стварима за живот клуба, разговарали смо с његовим председником Драгољубом Самарџићем.

У светлу новоусвојене политике ФК Војводина, по којој ће се клуб ослањати на децу која су поникла у омладинској школиИлија Пантелић, да ли сте задовољни оним што су црвено-бели приказали у уводном делу такмичарске сезоне?

- Пре три године нисмо имали резултате, па смо ангажовали тада новог тренера Ненада Лалатовића и саставили добру, такмичарску екипу, а све то оправдали добрим резултатима који су уследили - рекао је први човек Новосађана. – Оно што нам је, међутим, недостајало у тој лепој причи, била су финансијска средства. Имали смо буџет који нам је гарантовао живот у једном делу и то захваљујући држави, покрајини и граду, али он није био довољан, па су нам се јављали проблеми с исплатама личних доходака и обавеза према фудбалерима. Тада смо донели нимало лаку одлуку да више не идемо у скупе опције, већ да покушамо да, с новим стручним штабом и уз апсолутно подмлађивање екипе, недостајући новац обезбедимо кроз промоцију младих играча. Да се разумемо: није било једноставно одрећи се трофејног тренера и играча, али смо то морали да урадимо, како бисмо спасили клуб од даљих финансијских невоља. Довели смо нови стручни штаб, којем смо јасно дефинисали два циља: хоћемо да и даље играмо у Европи и да нападнемо један од два трофеја у домаћој конкуренцији. Та одлука Управног одбора потврђена је једногласно и од чланова Скупштине, тако да немамо никакву дилему у правцу квалитета вођења клуба и спровођења његове политике.


Прелазни рок још није завршен

Навијачи Новосађана сматрају да је мало тога урађено у летњем прелазном року и да нису доведени фудбалери какви су Војводини потребни?

- Прелазни рок још није завршен. Чекамо јасну поруку струке и радимо на довођењу нових играча. Имамо на позицији шпица Мркаића и Кабића, а жеља нам је да доведемо још једног нападача. То, опет, значи да бисмо некога морали да се одрекнемо... Нерадо бисмо то учинили када су у питању обојица садашњих играча, Управни одбор се не меша у рад струке и од њеног става ће све да зависи. Ових дана, у врло кратком времену, очекујемо њен коначни став и одмах ћемо повући конкретне потезе, јер имамо кандидате које бисмо желели да видимо у нашем тиму.


Како оцењујете досадашње резултате Војводине?

- Што се тиче резултата које бележимо на почетку сезоне, подсетићу да смо на старту првенства имали веома тешке ривале. Уз то, варају се сви они који мисле да су нам у квалификацијама за Лигу конференција Литванци били лак залогај. У том периоду били смо оптерећени тешким сусретима на домаћим теренима, али смо, ипак, успели да остваримо две победе над Паневежисом. Нисмо могли да то поновимо и против ЛАСК-а, а могли смо да очекујемо све у том двомечу, изузев резултата у другој утакмици, који још увек представља шамар који нас јако боли. То што нам се догодило и даље је необјашњиво, али морамо да идемо даље. Све то је фудбал и сведоци смо да су и већи клубови од нас доживели исто таква, веома непријатна изненађења. Треба на све ово додати и податак да смо, ипак, у Европи успели да зарадимо одређени новац победама над Литванцима и обезбедимо додатне бодове за српски фудбал. На путу стварања нове екипе, успели смо да направимо јако интересатан помак, а да ни резултатски нисмо заостали. Досадашњи учинак, стога, оцењујем као позитиван, уз очекивање да ће наша екипа сада бити одморнија и спремнија и да ће се повређени играчи вратити у пун погон.

Да ли се већ показало и одређено интересовање страних клубова за црвено-беле младиће, посебно за 17-годишњег Уроша Кабића?

- Утакмицу у Суботици пратили су власник и тренер једне екипе из италијанске Серије А. Занимали су их наши млади играчи, а, што је још позитивније, дошли су да гледају једног момка, а заинтригирала су их још двојица. То су заправо наши добри резултати, јер смо тржишту понудили нашу младост и од тога би у наредним годинама могли пристојно да живимо. Подвлачим то да у овом тренутку не дугујемо ни један-једини лични доходак нашим играчима, ни Радној заједници, а велики део обавеза према држави смо платили и улазимо у мирнију ситуацију на пољу финансијског пословања.


Бајатовић јако добро води финансије

Драгослав Самарџић желео је посебно да истакне да бригу о финансијском пословању црвено-белих веома успешно води генерални директор клуба.

- За наше финансије задужен је Душан Бајатовић и он тај посао ради јако добро. Он је део Управног одбора и, захваљујући таквом пословању, имаћемо средстава да доведемо одговарајуће фудбалере, када нам струка буде рекла шта јој дефинитивно треба да комплетирамо екипу. Добили смо и нове спонзоре, чији ангажман нам додатно олакшава свакодневно пословање и радује ме то што људи све више ФК Војводина препознају као поузданог партнера – подвукао је Самарџић.


У неким ранијим годинама из Новог Сада су за релативно мали новац одлазили велики таленти, који су касније постизали милионске трансфере у иностранству. Можете ли сада то да спречите и како?

- Имамо разлога да будемо велики оптимисти, јер за наше играче постоји интересовање, иако неки од њих у овом тренутку нису за продају. Кад ово кажем, не мислим само на Уроша Кабића који је испливао у први план, јер ту су и Бјековић, Деветак, Топић, Зукић, Новевски, Милетић и Јеличић, играчи које смо пројектовали за то да буду носиоци наше игре и, самим тим, занимљиви другим клубовима. Продаћемо неког од тих младића само онда када буде постигао одговарајућу цену, то сви у свету раде. Пре месец и по дана звао ме је много већи од споменутог клуба, такође је реч о Италијанима, који су се распитивали за једно наше дете, али је мој одговор био да тај момак нема цену. Моћи ћемо да причамо тек онда када тај младић буде зрелији и када се буде потпуно афирмисао. Е, то је та наша нова политика, у којој смо спремни да финансијски издржимо тај период, своје обавезе испуњавамо на време, а да не продајемо играче који у овом тренутку још нису формирани. Добра спона између средње искусних фудбалера, попут, рецимо, Вељка Симића и младих, донеће нам бољитак. Молим зато јавност да буде стрпљива и да нам верује, јер сам сигуран да ће се врло брзо показати резултати рада који улажемо. Сада трасирамо пут и за неке друге људе који ће доћи уместо нас да воде Војводину. И још нешто: тврдим да ћемо на путу ка циљевима које смо поставили постићи добре резултате, али ћемо створити и екипу за неколико наредних година.

Како коментаршитете то што присталице црвено-белих већ дужи временски период поручују да нису задовољне радом управе?

- Имамо добре навијаче и они имају право да износе своје мишљење скандирањем и постављањем транспарента. Мени то не смета, али нисам сигуран да ли све то и у којој мери смета играчима. И ја сам навијач који је уз Војводину већ више од 50 година, па сам понекад био незадовољан радом људи који су клуб водили. Нема логике у томе да ми у Суботици водимо 1:0, а да се навијачи јављају с поруком против управе. То је њихово право, а оцену о томе како ми радимо, донеће Скупштина клуба. Навијачи су били код мене и коректно смо разговарали о свим проблемима и договорили смо се да ће управо највиши клупски орган да одлучи о свим даљим потезима. Као озбиљни људи који воде клуб, морамо да чујемо њихово мишљење, јер они су наш део, да седнемо и видимо у чему је проблем. Немам проблем с изношењем става навијача, осим у случају да нечија породица или деца постану на тај начин угрожени.

И даље влада недоумица око изградње новог стадиона у Новом Саду. Шта се дешава по том питању?

- Држава није одустала од пројкета изградње стадиона, али нисмо могли да чекамо тај рок, па смо уложили средства да реновирамо стадион „Карађорђе“ и добијемо дозволу од УЕФА-е да играмо европске дуеле код куће. И да смо прошли ЛАСК, имали бисмо право да и у следећем колу играмо у Новом Саду. До краја године биће дефинисано када ће почети радови, проблем је, наравно, био везан за корону, али је најважније то што држава није одустала од те идеје и хвала јој због тога. Желео бих да истакнем и то да смо у нашем Центру „Вујадин Бошков“ уложили велика средства како би наши играчи имали одличне услове за рад. То су на најбољи начин препознале покрајинска и градска влада и званично смо добили 45 милиона динара бесповратних средстава, да направимо терен с вештачком травом. У исто време, молили смо да се незадовољимо само тиме, већ да нам исте инстанце помогну да тај терен и затворимо, како би на њему могло да се ради свих 12 месеци у години, без обзира на временске (не)услове. Имамо чврсто обећање и председника Владе АП

Војводина Игора Мировића и гардоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да ћемо добити и балон варијанту да тај терен користимо, јер на ми управо на „Вујадину Бошкову“ правимо фабрику младих играча – нагласио је Драгољуб Самарџић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести