Надали се хиљадарки евра, а накупило се једва око 100

Судећи по првим наговештајима, ова година би по приносима на бесплатне акције могла бити берићетнија него све претходне заједно.
akcija
Фото: kamatica.com

Мали акционари су до сада од дивиденде зарадили 2.200 динара. Ту треба додати и 1.700 динара, колико је свако до њих добио од Приватизационог регистра. Уколико се продаја аеродрома „Никола Тесла” реализује, плус очекивани приход од НИС-а, ове године би се на рач могло слити 3.600  динара, тако да би укупан приход могао досегнути до 7.500 динара.

Што се тиче пакета акција које су подељене и којима се може трговати на Београдској берзи, њихова вредност је сада укупно 5.245 динара. За једну акцију за београдску зрачну луку на Берзи се може добити 1.650 динара, једна акција НИС-а ових дана доноси 719 динара, а пет 3.595 динара. То доноси приход од 12.754 динара. Ко прода кације, не може више рачунати на приход од дивиденде.   


По новац у пошту

Процедура подизања новца с рачуна од добијене дивиденде није компликована. Од докумената на шалтер треба донети само личну карту. Након те регистрације, новац већ наредног дана стиже до корисника. Уколико неко од власника бесплатних акција пожели да тргује акцијама НИС-а или аеродрома „Никола Тесла”, процедуру за то може покренути такође на поштанском шалтеру. Акцијама „Телекома” се не тргује на Берзи.   


Право на бесплатне акције у Србији је остварило 4,8 милиона грађана. Неки су журили да их продају па их данас поседује 2,5 милиона лица. Грађани су добли по пет акција НИС-а, једну акцију аеродрома „Никола Тесла”, свако по седам акција из портфеља Акцијског фонда Србије и по 31 деоницу „Телекома Србија”. 

Сада су због изабраног концесионара занимљиве акције београдске зрачне луке. Не само да власници акција могу очекивати чисту дивиденду већ и њихова вредност расте. Ових дана цена је 1.720 за акцију – то је највише откако се њима тргује још од 2011, године.

Шта грађани могу очекивати убудуће?

„Што се тиче прихода везаних за аеродром „Никола Тесла”, треба сачекати да се цео поступак оконча, односно да се потпише уговор о концесији и да „Ванси ерпортс” почне да ради“, објашњава Бранислав Јоргић из брокерске куће „Јоргић”.

„Другим речима, приходи од аеродрома могли би стићи на рачуне грађана тек негде на јесен ове године. Сматрам да акције које су грађани добили из портфеља Акцијског фонда неће вредети много. Што се тиче „Телекома”, ситуација би ту могла бити другачија. Када се држава одлучи да га прода, мали акционари могли би добити и до сто евра.


Акције се наслеђују

Уколико је власник акција преминуо, оне саме, као и сва права која из њих проистичу, припадају населедницима. Они би већ на оставинској расправи требало да донесу потврду из Централног регистра хартија од врености. Након окончања оставинског поступка, нови власник се уписује у Регистар те може располагати акцијама, односно да их приходује и троши дивиденду, или да их прода. То важи за све акције, а не само поменуте, али и за друге приходе који се остварују по основу хартија или уговора – рецимо, и за полису животног осигурања.  


Дивиденду, односно приход по основу остварених пословних резултата, власници бесплатних акција добијали су за аеродром „Никола Тесла” од 2011. године. Приход је био појединачно за свакога од њих доста скроман. Највише су добили 2016. године – 51,2 динар, а најмање 2014 – свега 0,2 динара. Укупно без прошле године то је било 165,4 динара. Од доласка француске компаније очекују сигурно већи приход. НИС је боље пословао, а дивиденду дели од 2013. године. Највише је било 2014. и то 340 динара, а најмање 2016 – 104,9 динара, укупно 1.072. Троцифрене дивиденде нудио је „Телеком” од 2014, када је и почео да их исплаћује. Тада је била најнижа – 249,4 динара. Највиша је била 2016, и то 403. 

Те бројке су јако далеко од обећања које су грађани добили пре више од деценије. У 2007. обећано им је из Владе Србије да ће акције вредети хиљаду евра.       

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести