Идуће године имаћемо раст до 9 одсто

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ћемо и ове године, и поред корона вирус кризе, имати најбољу економију у Европи, а за идућу годину очекује раст и до 9 одсто.
rast
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija
„Имаћемо најбољу економију у целој Европи ове године, а следеће ћемо бити најбољи са највећим позитивним растом. ММФ каже да ће тај раст идуће године бити 7,5 одсто, а ја очекујем до 9“, рекао је Вучић за Пинк.
 
Указао је да се не ради ни о каквој бајци, већ о прогнозама ММФ, који кажу и да ће Хрватска и Црна Гора ове године имати минус од девет одсто, да ће и велике земље ЕУ имати велики пад.
 
"За Србију са минус три прогнозиран је најмањи пад, а то казе ММФ а не ја", додао је он.
 
Вучић је истакао да ће наши резултати бити бољи само да нас корона не убије, и не направимо грешку, не поншао се недицсиплиновано.
 
«Ако наставимо да се понашамо дисциплиновано, нећемо имати проблема », казао је он.
 
Оснажићемо државна предузећа
 
Председник Александар Вучић поручио је данас да ће Србија у наредном периоду оснажити државна предузећа, међу којима су и ЕПС, Ер Србија, Телеком Србија, као и да ће куповати различите компаније и фирме у региону.
 
Вучић је за телевизију Пинк рекао да држава неће дозволити да пропадне било које велико предузеће, било да је јавно предузеће или акционарско у којем је држава већински власник.
 
Наводећи да сада Европа дозвољава и докапитализацију и државну помоћ, Вучић је рекао да ће држава помоћи Ер Србији и додао да се са САД преговара о бољој позицији на аеродрому у Њујорку и да ће бити направљени одлични уговори.
 
"Ер Србију ћемо да оснажимо и нећемо дозволити да ни Телеком пропада, нити било које од великих предузећа", рекао је Вучић.
 
Истакао је и да ће Србија своју економску снагу показати пре свега у региону и да ће куповати различите компаније и различите фирме.
 
Председник је додао и да је добро што Железару у Смедереву и рудник бакра држе Кинези, јер би у супротном Србија могла само да стави катанац на врата тих фирми и остане без двеста, триста милијарди евра.
 
Фабрике почињу да раде 4. или 11. маја
 
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће фабрике почети да раде од 4. Или 11.маја.
 
"Што се тиче фабрика, треба да се спреме да већ од 4. или 11. маја кренемо на посао. Фабрике у Чешкој и Немачкој почињу да раде, а потребни су им делови и не смемо да заостајемо“, поручио је он за ТВ Пинк.
 
Рекао је да неки који имају обезбеђену социјалну дистанцу могу да крену већ 27. априла.
 
Додатне две милијарде за туристичке ваучере
 
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас додатне две милијарде за туристичке ваучере и позвао грађане да обиђу Србију.
 
Он је за ТВ Пинк казао да су додатна средства за ваучере предвиђене како би сви пензионери и незапослени могли да планирају да путују по Србији.
 
Казао је да, после превазилажења кризе, баш и није на првом месту "јуриш" на одморе.
 
„Нисмо довољно урадили, да би јурили на годишње одморе“, истакао је Вучић и истакао да ту не мисли на лекаре и друге који су радили.
 
Позвао је да се не жури на годишње одморе, а ако се иде - да се иде по Србији.
 
Казао је да може да рекламира најмање 500 места у Србији, те је навео да постоје новоизграђени хотели на Фрушкој Гори, који су бољи од словеначког Чатежа, где многи наши иду.
 
Даље је навео Врњачку бању, за коју је рекао да је боља од Баден Бадена, Сокобању, Ртањ, Златибор, Копаоник, Стару Планину, Борско језеро, Сребрено језеро, Тару.
 
„Много прединих места. То људи треба да виде”, казао је он.
 
Најавио је и да ће музеји, први од културних установа, почети да се отварају од 27.априла.
 
У музеју ће, како је додао, запослени морати да носе маске.
 
Позвао је грађане да дођу и у Београд, подсетио да имамо одлична вина, која могу да се такмице са најбољима у свету.
 
„Обиђите Србију да упознате колико је то дивна земља. Земље које немају море Бог је даровао са свим другим“, казао је он.
 
Указао је да Срби остављају 1,4 милијарде у иностранству, и позвао их да барем 400 милиона оставе у Србији.
 
„У Бечу је било 99 одсто Срба, а у Гамзиграду, на пример, само 2 одсто“, закључио је он.
 
Нећемо повећати јавни дуг изнад нивоа Мастрихта
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да, док се други задужују услед корона вирус кризе, јавни дуг Србије неће прећи 60 одсто БДП, колико предвиђа Мастрихт.
 
"Нећу да се враћам на нека прошла времена. Рекао сам Ани Брнабић да све што морамо да узмемо од Светске банке и других што дају по најповољнијим условима, да узмемо, али да јавни дуг не сме да пређе 60 одсто БДП-а", објаснио је он за ТВ Пинк.
 
Указао је да Италија има стопу јавног дуга 135 одсто у односу на БДП и да ће, због драматичног пада привреде, њен јавни дуг драстично расти.
 
Подсетио је да су европске финансијске институције поручиле да на неко време чланице забораве на дефицит и јавни дуг.
 
« Неки ће ићи на 180 одсто јавног дуга, колико има и Грчка, и ићи ће и на 200 одсто. Суштинског опоравка без великих резова онда ту нема", објаснио је он.
 
Вучић је рекао да је за нас важно да се Европа обнови, јер са њом имамо више од 60 одсто наше размене.
 
Рекао је и да жели да наша земља буде у стању да производи све и да се у томе такмичи са целим светом, што ће, уверен је, успети за 3 до 4 године.
 
Упитан за одбијање Црне Горе понуђене помоћи у медицинској опреми подсетио је да је рекао што је рекао, а то је да « људи неће, и не морају » .
 
Што се помоћи Приштини тиче изразио је уверење да би и они помогли и нама, и казао да када су људи болесни треба да им се помогне у лечењу.
 
С тим у вези је пренео да је позвао гувернера италијанске регије Венето, једне од најпогођенијих, и понудио подршку Србије, али да су рекли да су се већ снашли.
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести