Љајић: Почињемо са применом контрамера против Косова

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће Србија почети са применом одређених контрамера након најава из Приштине да неће променити одлуку о увођењу дажбине на увоз брашна.
ljajic tanjug
Фото: Tanjug

"Нама ништа друго није преостало него да од данас почнемо са применом одређених контрамера и те ћемо мере сукцесивно појачавати зависно од развоја ситуације. Нисмо срећни због тога, али напросто, после овакве изјаве немамо никакав маневарски простор за решење овог проблема“, изјавио је Љајић.

Љајић је то рекао након што је косовски министар трговине и индустрије Бајрам Хасани изјавио да Приштина неће променити одлуку о увођењу таксе на увоз брашна и отворио могућност увођења нових антидампинг такси.

Министар је рекао и да не може говорити о конкретним контрамерама, јер ће Влада Србије, за разлику од косовске стране уводити само оне мере које су у складу са међународним стандардима.

"Никакве мере које могу да буду против или ЦЕФТЕ или Европске комисије нећемо предузимати, предузимаћемо све оно што је у складу са нашим законима, али ћемо дати врло јасан сигнал да ми не можемо толерисати више овакво понашање и увођење оваквих мера које никакав реални основ немају”, истакао је Љајић.

Љајић је рекао да се овде ради о увођењу мера против читаве млинарске индустрије у Србији и да нема ни говора о томе да је било дампиншких цена.

"Ми смо данас писали писмо и комесару Хану, желимо да од њега добијемо одговор да ли је ово европско понашање”; закључио је он.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести