Михајловић: Комплетан Коридор 11 биће готов 2024. године

БЕОГРАД: Министарка саобраћаја, грађавинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да је тунел Бранчић, чија ће лева цев данас бити пробијена у присуству председника Србије Александра Вучуха, најдужи тунел на Коридору 11, дуг готово километар и да је то завршни део најтежег дела деонице. 
koridor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Верујем да ћемо на крају лета имати 104 километра од Обреновца до Прељина", истиче Михајловић.

"Грађевинска сезона није престајала и на мостовима и тунелима радило се 24 часа. Тунел Бранчић је најдужи тунел на Коридору 11, дуг готово километар. То је завршни део најтежег дела деонице и верујем да цемо на крају лета имати 104 километра од Обреновца до Прељина", рекла је она за РТС.

Напомиње да се цео Коридор 11 који иде кроз Централну Србију ради са кинеском компанијом "Чајна комуникејшн констракшн".

"Ми смо прошле године потписали уговор за Прељина-Пожега који је врло важан, а добили смо информације од кинеске стране да је одобрен и уговор о финансирању. Ту деоницу почињемо да радимо најкасније у марту следеће године. То је најтежа деоница и велике су инвестиције и новци које смо уложили", каже Михајловић. 

Додаје да се деоница од Пожеге до Бољара не може очекивати пре 2020. године.

"Црна Гора ради свој део који је код њих мањи али тежак. Та деоница је врло битна када говоримо о безбедности јер ћемо заобици Ибарску магистралу", истиче министарка.

Каже да би Коридор 11 требало да буде комплетиран 2024. године.

"Рок за завршетак деонице Коридора 11 од Обреновца до Прељина је крај лета ове године", напомиње Михајловић.

Додаје да је у Србији данас први човек Руских железница Олег Белозјоров и да је та компанија једна од најбољих у свету.

"Ми са њима реконтруишемо 200 километра пруге, са њима је све у дан и по квалитету како је договорено. Данас ћемо разговарати о пројекту диспечерски центар. Пројектна документација је завршена и причамо о центру који би био на Топчидеру. За Србију је важно да то има", објашњава министарка.

Каже да ће са Белозјоровим присуствовати почетку радова у тунелу Чортановац који је дуг 2,2 километра.

Додаје да ниједна америцка компанија не ради у Србији у области инфраструктуре али да се са свима разговара.

"До сада ниједан споразум са америчким компанијама није потписан, постоје владине процедуре, а парламент ратификује те споразуме", поновила је Зорана Михајловић, повоодм оптужби лидера СРС Војислава Шешеља да је без знања владе нацрт споразума упутила америчкој амбасади у Београду.

Говореци о реконструкцији Владе каже да је о томе већ све рекла и да се не препознаје у причи премијерке која је између осталог рекла да "у свом тиму не жели оне који нису добри тимски играчи". 

"Нисам ни у каквим сукобима, мислим да су резултати најважнији јер наши резултати опредељују наш даљи рад", закључује Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести