Алтипармаков: Пензије би могле бити веће за око четири одсто

БЕОГРАД: Пензије би у јануару, према швајцарској формули за ускладивање висине пензија са растом цена и зарада, могле да буду увећане за око четири одсто, изјавио је данас Танјугу члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.
nikola altiparmakov
Фото: Tanjug (D.Stanković, arhiva)

Швајцарска формула подразумева да се пензије усклађују 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст просечне зараде.Алтипармаков напомиње да ће се тек видети тачни бројеви односно статистика која се узима у обзир за усклађивање пензија, али да би од јануара 2021. пензије могле да буду веће за око четири одсто.

"Економски не би било оправдано да буде преко тога, имајући у виду кризу", додао је Алтипармаков поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће бити увећане пензије и то не безначајно.Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће једна од тема на састанку са представницима ММФ-а у октобру бити дорада швајцарског модела раста пензија.

Алтипармаков сматра да садашња формула не мора нужно да се дорађује, као и да је она сада економски одржива.Такође, каже да ако се швајцарски формула примењује сада у кризним временима да би требало да се примењује и када прође криза.

Објашњава да њена примена сада омогућава у кризним временима већи раст стандарда пензионера у односу на раст код радне снаге због актуелне ситуације на тржишту рада услед пандемије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести