ДОЂУ ЗА ПРАЗНИКЕ, ПА СЕ МАЛО ПОНОВЕ Шта дијаспора од НЕКРЕТНИНА највише купује у Србији?

За новогодишње и божићне празнике многи грађани Србије који живе у иностранству долазе у посету родбини и пријатељима у завичају, а неретко се дешава да управо ту прилику искористе и да купе нову некретнину. У агенцијама кажу да ове године не очекују неко велико интересовање, али надају се да ће продаја бити на нивоу из претходних година.
kula beograd, Promo
Фото: Промо

Најчешће су у питању наши људи који одлучују да новац зарађен у иностранству уложе у станове у новоградњи у Београду, као и за куповину апартмана на Копаонику, Златибору или у некој од српских бања, које ће после издавати.

Осим ових дестинација, нашим људима који живе ван Србије за улагање је занимљива Фрушка гора, али и Пожаревац, Шабац и Смедерево. То су углавном места из којих је много људи отишло на рад у иностранство, а сада се прва генерација пензионера враћа у домовину.

Раније је дијаспора више куповала, углавном Београд на води, као инвестицију за издавање, сада то није у толиком броју као раније. То су углавном појединачни случајеви, нема неке масовне куповине. Две су опције - да се враћају овде да живе у пензији или да купе некретнину за издавање. Највећи број њих је из Канаде, каже агент за некретнине Катарина Лазаревић.

Углавном желе стан у новоградњи, који је уређен и немају времена много да траже. Важно им је да стан има гаражу и чак су вољни да откупе и намештај, ако је неко у стану већ живео. Одлучују се за станове од 70 до 100 квадрата. Они који се враћају, да живе у Србији, желе да се настане или тамо где су живели раније или у насељима где неког знају. У Београду углавном желе у центру, на Врачару, где су им пријатељи и где све могу да обиђу пешке, објашњава Катарина Лазаревић.

Она напомиње да они који долазе из Аустрије, Немачке и осталих европских земаља, углавном бирају Шабац, Смедерево и Пожаревац и околна места из којих су отишли, док они који се враћају у Војводину углавном већ имају наслеђене куће које сређују, а ретко купују нове некретнине.

Дивчибаре све траженије

Према подацима портала 4зида, најтраженији станови у новоградњи и апартмани на планинама су на Златибору и Копаонику, за које има и највише огласа. Осим на ове две планине потенцијални купци су све више заинтересовани и за станове на Дивчибарима, а овај тип некретнина продаје се и у Врњачкој бањи.

Дивчибаре су постале тражене последњих година, а просек цена станова у новоградњи на овој планини је 1.915 евра по метру квадратном. Ексклузивни апартман од 26 метара квадратних на планини Дивчибаре близу ски стазе и центра се продаје по цени од 2.259 евра по метру квадратном односно потребно је издвојити мало више од 58.000 евра за овај апартман. За новоизграђени апартман површине 54.40 метара квадратних на одличној локацији са свим инфраструктурним погодностима, који се састоји из две етаже, такозвани дуплекс потребно је издвојити 81.600 евра, каже Александра Михајловић ПР 4зида.

Према подацима овог сајта, просек цена станова у новоградњи на Златибору је 2.040 евра по метру квадратном, а слична цена је и на Копаонику, око 1.982 евра по метру квадратном. На Гочу се квадрат може купити за упола мање новца.

4зида

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести