ЕНЕРГЕНТИ БУДУЋНОСТИ ЕПС се спрема за водоник

Увођење водоничних технологија није само технолошки изазов, већ и шанса и верујем да, као што је Електропривреда Србије била покретач привредног развоја, може да буде и покретач увођења водоничних технологија, изјавио је в.д. генералниг директора ЕПС-а Душан Живковић.
eps/Elektroprivreda srbije
Фото: eps/Elektroprivreda srbije

Он је, на отварању међународне конференције „Водоник енергент будућности”, у организацији портала „Енергија Балкана”, истакао да би употреба водоника допринела процесу декарбонизације и омогућила већу флексибилност и сигурност енергетског система Србије, уз смањење зависности од увозних енергената.

Живковић је навео да је водоник један од изазова, али и прилика коју нам је донео век у коме је енергетска транзиција постала императив и оценио да би уз водоник процес енергетске транзиције био много бржи и ефикаснији. „Уколико се определимо за водоник као енергент будућности, наш циљ мора да буде зелени водоник”, рекао је он.

Истакао је да ЕПС има знање и искусне инжењере који би могли да покрену процес увођења водоничних технологија. Живковић је навео да су фосилна горива била покретач развоја у прошлом веку у енергетици, али да су имала негативан утицај на животну средину, а да ће декарбонизација уз водоник донети нову реалност.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести