Мали: Странцима ће бити олакшан повраћај ПДВ-а

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали и потпредседница компаније „Диџитал Блу” Биргита Фалк потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту за успостављање система повраћаја ПДВ-а страним туристима и пословним људима који долазе у Србију.
sinisa mali birgita falk
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Мали је након потписивања Меморандума у Влади Србије рекао да се нада ће тај систем, који је развијен у великом броју земаља, почети да функционише од 1. јануара 2020. године.

Реч је о систему који треба да омогући повраћај ПДВ-а страним држављанима за робу коју купују у Србији. Наш циљ је да им олакшамо куповину, али и да на неки начин подстакнемо да троше више, навео је Мали.

Министар наводи да ће Србија увести један од најмодернијих система у свету, јер се ради о потпуној дигитализацију будући да ће постојати добра повезаност између Пореске управе, Управе царина и малопродајних објеката.

То је, како каже, још једна корак напред у дигитализацији коју је премијерка Ана Брнабић ставила високо на својој агенди.
Систем ће, по његовој оцени, подстаћи раст српске економије, обим трговине,  запосленост, али и развој туризма, грани која, како каже, већ сада бележи рекордне резултате.

Током 2018. Србију је посетило више од 3,4 милиона туриста, што је пораст од 11,2 одсто у односу на исти период 2017. године. Током прошле године остварено је више од 9,3 милиона ноћења, што је пораст од 12,1 одсто у односу на 2017. годину, истакао је Мали.

Потпредседница за нова тржишта у компанији „Глобал Блу“ Биргита Фалк каже да је Србија већ доказала своје потенцијале који се тичу куповине на Балкану.

Број пројеката који су сада у току, а развијају се различити шопинг центри као што је Београд на води, још један су доказ свега тога. Имате и велики број малопродајних објеката широм земље…, истакла је Фалк.

Она је додала да потрошачи из региона, који посећују Србију, али и све богатији посетиоци са кинеског, руској и америчког тржишта дају наговештај потенцијала.

Садашњи повраћај ПДВ-а ће се подићни на ниво дигиталног. У компанији смо добро разумели ста српска влада жели, који су рокови  и динамика да се пројекат спроведе и да се привуче више луксузних брендова, рекла је Фалк.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести