ПДВ ће брже назад на рачун

НОВИ САД: Домаћи привредници који су у сиситему наплате пореза на додату вредност жале се да им се новац који треба да се врати по закону далеко спорије стиже на рачун него што је то предвиђено законом.
pdv poreska uprava
Фото: poreska uprava

А закон каже да би новац морао да легне на речун у року од 15 дана када се ради о извозницима односно за 45 дана за све остале обвезнике. Најчешће се на враћање новца чека од шест месеци па до годину дана а у појединим случајевима и дуже. У наредним годинама овај рок би трабао да се знатно скрати па да буде и мањи од већ поменутих законских рокова.Министарство финансија Србије увелико ради на томе.У помоћ су стигли и страни стручњаци.

Циљ је да се упаре улазне и излазне фактуре и тако добије на убрзању. Спорост надлежних код повраћаја ПДВ донела је привредницима бројне проблеме. Многи од њих жалили су се да су морали да узимају зајмове да би наставили пословање и тако практично кредитирају државу због спорости администрације. Поред тога спорост пореске администрације утицала је и да Србије слабије напредује на “Дуинг бизнис листи”.

Главни разлог за то што новац који привредницима припада не легне на њихов рачун када је то предвиђено законом су предуге контроле порезника. Чим привредницима треба да се врати већа сума креће свеобухватна пореска конторла. Порезници са друге стране имају своје аргументе, кажу под лупу стваљају поједине делатности где је највише обвезника ухваћено у преварама.


Стопа међу нижима у региону

Србија има две стопе за ПДВ општу од 20 одсто и нижу за намринице и социјалне артикле од 10 процената.

По томе смо у региону у златној средини. Општу стопу нижу од нас имају Македонија 18 одсто и Босна и Херцеговина и Црна Гора 17 процената.


Поменути проблем требало би да се реши уз помоћ искуства оних који су успели да контроле ураде ефикасно и у много краћим роковима од нас. Министраство финансија је послало стручњаке у Братиславу, Беч и Брисел да простудирају тамошња искуства. Ефикаснији систем враћања ПДВ-а добићемо ако успемо да упаримо узлазне и излазне фактуре. То би помогло да се код око 70 одсто трансакција новац врати на време. Док би за мањи део оних  30 одсто биле неопходне додатне контроле. Овај систем ће се прво тестирати ове године  код јавних набавки а у 2020 требао би да се примењује на све.

О томе колико ће ефикаснији систем помоћи привредницима професор на Економском факултету у Београду др Милојко Арсић каже:

Скраћење рокова за враћање износа ПДВ је јако добра идеја. Није у реду да се држава бескаматно финансира на рачун привреде. Ако држава већ жели финансијску дисциплину и онда трба да крене од себе. Повећање ликвидности привреде је свакако нешто што је добор. Остаје да видимо како ће то све функционисати.

Ова новина свакако ће обрадовати и Савет страних инвеститора јер су и они имали примедби на кашњење код враћања ПДВ. Овај проблем налази се већ годинама у “Белој књизи” коју овај Савет издаје. Они предлажу и да се се систем контрола код ПДВ-а другачије регулише. Сада се код нас ПДВ не враћа када почну пореске контроле или када се установи да обвезник има дуг по неком другом основу. Истовремено код нас ни Закон о ПДВ, као ни Закон о пореском поступку и пореској администрацији не предвиђа да се ПДВ не враћа док трају контроле.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести