Мали: Упркос кризи и помоћи, наш јавни дуг испод 60 одсто БДП

БЕОГРАД: Србија је у време највеће светске здравствене и економске кризе показала велику одговорност на оба фронта и највећи терет преузела на себе, обезбедила је медицинску опрему и вакцине, али и три пакета мера помоћи за привреду и грађане који су спасили нашу економију, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

На отварању Копаоник бизнис форума, Мали је истакао да је Србија на оба фронта остварила велики успех и нагласио да упркос тим издвајањима јавни дуг Србије није прешао и неће прећи 60 одсто БДП-а.

Он је оценио да ће тај ниво јавног дуга Србија задржати и до краја године, упркос трећем пакету мера помоћи и великим улагањима у инфраструктуру који су буџетом за ову годину предвиђени у износу од 430 милијарди динара.

“Више пута смо чули да је наша Влада реаговала брзо и правовремено када је кренула пандемија, дефинисали смо први, па други пакет мера и у току је трећи пакет мера помоћи за ублажавање негативних последица кризе. Мислим да се у историји наше земље није десило да држава преузме највећи тререт кризе на себе”, рекао је Мали.

Захваљујући тој подршци државе, истиче Мали, Србија је избегла “црне сценарије” какви су се одиграли у осталим, чак и развијеним земљама, у којима су фабрике масовно затваране, а радници отпуштани.

Такође, подсећа, у Србији није било несташице заштитних маски, дезинфекционих средстава и респиратора, а било је довољно новца и за подизање плата здравственим радницима.

Мали је истакао да укупна вредност сва три пакета помоћи износи осам милијарди евра, што је више од 17 одсто БДП-а Србије.

Додаје да та помоћ током кризе не би била могућа да Србија пре четири године није имала одговорну фискалну политику и суфицит у буџету.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести